Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Europa, la un pas de o pană de curent uriaşă | Avertismentul unui comisar european

Europa, la un pas de o pană de curent uriaşă | Avertismentul unui comisar european

În contextul războiului Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană ar putea lua în calcul scenariul potrivit căruia mai multe state s-ar putea confrunta cu pene de curent pe timpul iernii. Iată ce variante sunt analizate.

Europa, la un pas de o pană de curent uriaşă | Avertismentul unui comisar european
Sursa foto: pixabay
de Claudia Popovici    |    11 Oct 2022   •   23:22

Anunțul vine de la Janez Lenarcic, comisar  responsabil cu situaţiile de criză din Uniunea Europeană. Acesta a vorbit despre faptul că Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească pentru o pană uriașă de curent.

Europa ar putea să treacă printr-o experiență de felul acesta şi să se confrunte cu pene de curent pe scară largă în timpul iernii.

Mai exact, UE se pregătește pentru două scenarii, dintre care unul include potențialul de pene de curent pe scară largă în statele membre.

"E extrem de important să înțelegem că la nivelul Comisiei Europene există acest comisar care se ocupă exact de zona pentru gestionarea crizelor. Ei bine, în pregătirea oricăror posibile crize se fac diferite scenarii.

Sigur că nu s-a gândit nimeni, să spunem, acum un an de zile, la ce ar putea însemna războiul. Dar odată ce am văzut invazia Rusiei în Ucraina, au început să fie desfășurate mai multe scenarii.

Și atunci când vorbim despre criza energetică, de exemplu, am văzut prezentate foarte multe variante.

Așadar, în astfel de situații, Comisia Europeană trebuie să aibă o gândire vizavi de lucrurile esențiale din Uniunea Europeană, lucrurile esențiale din anumite state membre.

Comisarul Lenarcic a vorbit destul de rezervat, e adevărat, despre aceste variante, tocmai pentru a nu crea panică.

Dar este o acțiune absolut normală în pregătirea pentru sezonul de iarnă, într-un astfel de moment, în care e evident că războiul energetic continuă și că situația poate să fie destul de complicată în această iarnă. (...)

Cu toate acestea, scenariul cel mai sever tratează posibilitatea ca întreruperea de curent să apară simultan în mai multe țări.

E foarte posibil ca planul să fie unul destul de concret, spun din informațiile pe care le am până în acest moment.

Însă asta nu înseamnă că pentru fiecare cetățean va fi ușor.

În cazul în care se va ajunge într-o astfel de situație, probabil că la case, la locuințe se va afla ce se va face.

Dar să sperăm că nu se va ajunge acolo până la urmă. De asta și sunt și toate variantele pe masă", a precizat Sabina Iosub, realizator Antena 3 CNN, aflată la Bruxelles. 

×
Subiecte în articol: pana de curent UE
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close