Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Articolul din Codul penal privind prescripţia răspunderii, declarat neconstituţional, a fost modificat de Guvern prin OUG

Articolul din Codul penal privind prescripţia răspunderii, declarat neconstituţional, a fost modificat de Guvern prin OUG

Guvernul a adoptat, luni, un proiect de ordonanță de urgență pentru a alinia art. 155 alin. 1 din Codul Penal la decizia recentă a Curții Constituționale privind prescripția, astfel încât să se evite ca diverși inculpați să scape prin prescrierea faptelor.

Articolul din Codul penal privind prescripţia răspunderii, declarat neconstituţional, a fost modificat de Guvern prin OUG
de Gabriel Dano    |    30 Mai 2022   •   21:48

Potrivit OUG adoptate luni, articolul 155 aliniatul 1 va avea conținutul următor: „Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care potrivit legii trebuie comunicat suspectului sau inculpatului”.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a spus că este o intervenție punctuală care era necesară pentru a evita o discontinuitate legislativă care ar fi condus la compromiterea foarte multor dosare aflate pe rolul instanțelor.

„Această intervenție legislativă a fost cerută imperios chiar prin comunicatul CCR care menționează termenul de „intervenție imediată” pentru a alinia legislația deciziei respective. Această intervenție a fost susținută și de poziția Parchetului General, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a Ministerului Public cu care ne-am consultat imediat și care ne-a confirmat analiza în sensul că o pasivitate sau întârziere în intervenția legislativă ar fi condus la un efect nedorit, chiar devastator asupra multor anchete și implicit asupra obiectivelor guvernului din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV)”, a spus Predoiu.

Porivit ministrului Justiției, nu în ultimul rând este vorba de o intervenție care vizează protecția cetățeanului, pentru că păstrarea cadrului legislativ consacrat combaterii infracționalității de toate tipurile și reprezintă o măsură prin care statul protejează siguranța cetățeanului.

×
Subiecte în articol: prescripție
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close