Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Mike Turner, șeful Comisiei de informații din Congres, care a avertizat despre noua armă nucleară rusă, față în față cu Mihai Gâdea: ”Am văzut agresivitatea și disperarea Rusiei”

Mike Turner, șeful Comisiei de informații din Congres, care a avertizat despre noua armă nucleară rusă, față în față cu Mihai Gâdea: ”Am văzut agresivitatea și disperarea Rusiei”

Mike Turner, președintele republican al Comisiei de informații a Camerei Reprezentanților din SUA, care a avertizat asupra unei ”amenințări grave la adresa securității naționale din SUA”, a făcut declarații exclusive în cadrul unui interviu acordat lui Mihai Gâdea.

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Feb 2024   •   23:45

Ieri, Mike Turner, președintele republican al Comisiei de informații a Camerei Reprezentanților din SUA, i-a cerut președintelui american Joe Biden desecretizarea documentelor considerate o amenințare gravă la securitatea națională.

Cu alte cuvinte, în momentul acesta se vorbește despre faptul că Rusia pregătește să lanseze în spațiu o bombă nucleară. Aceste arme ar putea permite Rusiei să distrugă sateliţi de informaţii sau de comunicaţii.

”Solicit președintelui Biden să declasifice toate informațiile referitoare la această amenințare, astfel încât Congresul, Administrația și aliații noștri să poată discuta deschis acțiunile necesare pentru a răspunde acestei amenințări”, a declarat Mike Turner, președintele republican al Comisiei de informații a Camerei Reprezentanților din SUA.

Informația are legătură cu faptul că Rusia a atestat, în anul 2021, arme antisateliți care au generat un câmp periculos de arme spațiale.

Rusia și-a distrus atunci propriul satelit și a pus în pericol echipajul de pe stația spațială internațională, tocmai pentru a arăta ce poate să facă în spațiu.

Testul a generat un câmp de resturi orbitare periculoase, pentru activitățile spațiale, pentru mulți ani de acum înainte, potrivit oficialilor americani.

Stația spațială internațională, stația spațială chineză și alte entități autorizate, cum ar fi cele din Marea Britanie, sunt expuse riscului de a se ciocni ani la rând cu resturi rezultate în urma testului Rusiei.

Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, după apariția acestor informații, a spus: ”Nu pot să comentez acest lucru în niciun fel, să așteptăm acel briefing al consilierului președintelui Statelor Unite și atunci vom comenta”. 

Interviu exclusiv cu președintele republican al Comisiei de informații a Camerei Reprezentanților din SUA

Mike Turner,  președintele republican al Comisiei de informații a Camerei Reprezentanților din SUA, a vorbit în cadrul unui interviu realizat de Mihai Gâdea, despre cât de mare e pericolul unui război spațial NATO-RUSIA, dar și care sunt scenariile optimiste cu privire la încetarea acestui război.

”România a fost un puternic susținător al ajutorului militar de care avea nevoie Ucraina”

Mike Turner a spus ce reprezintă România pentru SUA, din perspectiva lui.

”Bineînțeles că aș spune că este un important partener economic, dar este și un partener militar grozav. Între popoarele noastre există și această legătură incredibilă. 

Există o înțelegere a suportului din partea Statelor Unite pentru România și există un mare sentiment de dragoste între cele două țări.

Pe partea militară nu avem doar NATO, relațiile bilaterale sunt incredibil de puternice, avem unitatea de apărare cu rachete, sunt trupe americane acolo, dar cea mai mare expresie a acestei legături este conflictul din Ucraina. 

SUA  a oferit ajutor României în găzduirea celor aproape 5 miliaone de refugiați. Desigur că România a fost un puternic susținător al ajutorului militar de care avea nevoie Ucraina.

În acel conflict am văzut agresivitatea și disperarea Rusiei și ați fost foarte uniți și știm cât de important este aceasta”, a declarat Mike Turner, în cadrul interviului cu Mihai Gâdea.

Cât despre o posibilă încetare a războiului, Mike Turner a spus că singurul care poate oferi un răspuns clar este președintele rus Vladimir Putin.

”Din păcate există o singură persoană care poate decide asta, iar acea persoană este cel care a început acest război, e Vladimir Putin.

Un  lucru pe care trebuie să ne asigurăm, că îl vom face este să ne asigurăm că rămânem în acest conflict atâta timp cât el va continua.

Când el și-a desfășurat trupele peste granița Ucrainei a crezut că va termina în doar câteva zile, dar spiritul ucrainenilor, dorința lor de a lupta și dpsponibilitatea de a folosi orice resurse, apoi Occidentul care s-a adunat laolaltă cu o astfel de rezolvare, am auzit toate regimurile non-autoritare spunând că trebuie să se oprească, că nimeni nu se aștepta la așa ceva de la puteri (politice) responsabile, în acest secol. 

Cred că Putin a fost incredibil de dezamăgit că eforturile sale au fost minimizate, cu siguranță se confruntă cu o demoralizare”, a mai completat președintele republican al Comisiei de informații a Camerei Reprezentanților din SUA.

Ce vor face SUA indiferent de ceea ce va fi după alegerile prezidențiale

”Așa cum știți, în democrație există un proces al dezbaterii, așadar toate ideile sunt împărtășite, dar în mod covârșitor ideea de sprijin pentru Ucraina este linia frontului în lupta pentru democrație, vom sprijini Ucraina. 

În toate acestea a existat un sprijin puternic pentru România, atât în administrația actuală, cât și în administrația trecută, un sprijin puternic în a oferi Ucrainei ajutorul letal de care are nevoie pentru a se putea apăra. 

Deci cred că, în democrație, aceste voci contează pentru că reprezintă diversitatea opiniilor, dar în final atât Ucraina, cât și România au un sprijin politic.”

”Acest marș al democrației este o amenințare pentru un regim autoritar ca al lui Putin”

Dacă este un pericol real ca războiul să se răspândească și în partea de est a Europei, în țări precum Molodva, România sau alte țări, Mike Turner a răspuns:

”Mereu am crezut că adversarii noștri, Putin și țara sa s-au autodeclarat ca adversari ai Occidentului și ai NATO.

Când fac aceste declarații, cred că ar trebui să-i credem. Asta a spus el. A declarat că vrea să refacă granițele Uniunii Sovietice, că el crede că ceva i-a fost luat, dar nu a fost luat Rusiei, ci le-a fost oferit oamenilor care erau acolo.

Cred că acest marș al democrației este o amenințare pentru un regim autoritar ca al lui Putin”. 

În privința unor scenarii pozitive pentru acest război,  președintele republican al Comisiei de informații a Camerei Reprezentanților din SUA susține că ”cel mai bun deznodământ pe care îl putem vedea acum este unificarea NATO și faptul că Occidentul și democrațiile din toată lumea văd că regimurile autoritare reprezintă o amenințare.

Exista o vreme în care spuneam că NATO nu are inamici, nu are adversari, ei bine acum nu mai este cazul.

Mereu vom avea adversari în acel context al regimurilor autoritare care văd democrațiile ca pe o amenințare. 

Dacă putem ieși cu o rezolvare clară că regimurile autoritare ne vor vedea ca pe o amenințare, iar ei vor rămâne o amenințare pentru noi, atunci ar trebui să rămânem împreună puternici și vigilenți”, a declarat Mike Turner,  președintele republican al Comisiei de informații a Camerei Reprezentanților din SUA, în cadrul interviului realizat de Mihai Gâdea.

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close