Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Informația serii despre creșterea pensiilor. Ministrul Muncii a făcut anunțul

Informația serii despre creșterea pensiilor. Ministrul Muncii a făcut anunțul

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat care sunt concluziile după discuțiile avute cu Banca Mondială şi cum se va realiza majorarea pensiilor.

Informația serii despre creșterea pensiilor. Ministrul Muncii a făcut anunțul
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    10 Mai 2022   •   22:28

Întrebat cât a pierdut în mod real un pensionar din România în puterea de cumpărare din ultimele luni de zile, ministrul muncii, Marius Budăi a precizat:

"În mod clar a pierdut undeva la 7-8% numai prin majorările de preţuri care s-au întâmplat până acum şi dacă lucrurile vor continua pierderile vor fi şi mai mari.

Dacă ar fi să cuantificăm şi majorarea de 10% de la început de an suntem cumva cu puterea de cumpărare apărată, dar nu ştim ce se întâmplă în continuare.

Avem previziuni, dar trebuie să fim foarte atenți la cifre şi să intervenim".

Pensii 2022. Ministrul Muncii face anunțul serii

Întrebat ce discuții a avut cu Banca Mondială, Marius Budăi a precizat că a găsit un sprijin enorm în conducerea bordului Băncii Mondiale pentru estul Europei şi pentru România pentru creşterea pensiilor. 

"Am avut discuții repetate în care le-am explicat pe cifre raționamentul susținut de PSD de când am luat ministerul că acel 9,4% nu este îndestulător în primul rând pentru a rezolva inechitățile din sistem, după care să putem majora veniturile seniorilor acestei ţări pentru că, cu inflație sau fără inflație puterea de cumpărare a părinților şi bunicilor noştri este încă mică în România şi mai avem mult de lucru.

Pensii 2022: Banca Mondială a înţeles că România are nevoie de sprijin în mediul de afaceri

Le-am explicat de ce nu poate există o sustenabilitate a sistemului de pensii din România. Le-am explicat că noi în România avem în ţări Uniunea Europeană între 4-5 milioane de cetăţeni români care au fost pregătiţi în România pe cheltuiala României, contribuie la PIB-ul altor ţări şi contribuie la sistemele de pensii de acolo şi nu în România.

Au înțeles foarte bine de ce avem nevoie de sprijin în mediul de afaceri să atragem acea forță de muncă greu angajabilă.

I-am întrebat şi pe tehnicienii şi pe comisarii din Uniunea Europeană dacă în România este pensia minimă 200 de euro şi salariul minim este 300 de euro pe net, dacă dumnealor ar putea trăi cu 200 sau 300 de euro pe lună.

M-am bucurat să aud de la conducerea Băncii Mondiale că vor fi alături de mine, vor fi alături de seniorii acestei ţări în această reformă", a spus ministrul Muncii Marius Budăi la Sinteza Zilei de la Antena 3. 

Pensii 2022: Banca Mondială susține creșterea pensiilor în România

Întrebat dacă a primit şi de la Comisia Europeană vreo undă verde aşa cum a primit de la Banca Mondială care susţine creșterea pensiilor în România, Marius Budăi a spus că ţara noastră ar trebui să spună Comisiei să avem şi noi o anumită independență.

"Nu Comisia Europeană este un zid în faţa noastră, ci noi care am scris bazaconii în PNRR suntem un zid în faţa cetăţenilor. Eu nu o să obosesc să explic atât timp cât am susținerea lui Marcel Ciolacu şi a PSD. (...) Vorbim de o flexibilizare care se poate face. Am spus şi repet că nu voi semna o reformă care va sărăci poporul român ", a conchis Budăi. 

Pensii 2022: Cum se va realiza creșterea pensiilor

Întrebat în continuare dacă există banii în buget pentru creșterea pensiilor, Marius Budăi a explicat procedura necesară. 

"Noi suntem acum cu toate pensiile, inclusiv cele din apărare şi sistemul public suntem la 9.3% -9,4%. În cadrul reformei avem un jalon pentru a rezolva inechitățile din sistemul de pensii care se face în doi pași: 1 este vorba de actul normativ care poate fi îmbunătățit, dacă este cazul, iar al doilea caz este impactul bugetar. Iar noi dacă suntem deja la 9,4% unde Dumnezeu să mai încapă rezolvarea inechităților şi apoi ridicarea nivelului de trai? (...)

Am spus foarte clar că pe măsură ce înaintam cu asistența tehnică de la Banca Mondială cu jaloanele îndeplinite şi cu reforma construită vom avea şi discuțiile finale cu Comisia Europeană. Eu sper până la sfârşitul anului să încheiem această negociere", a precizat ministrul muncii Marius Budăi.

Creşte vârsta de pensionare la femei

Este un lucru asumat prin PNRR. Vârsta de pensionare la femei creşte oricum în baza legii actuale 263 şi va ajunge la 63 de ani, după care va urma o etapă unde va fi egalizare la 65 de ani, dar nu dintr-o dată. Se va întâmpla etapizat, deci probabil va fi undeva prin 2030", a mai precizat ministrul Muncii, Marius Budăi la Sinteza Zilei de la Antena 3.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close