Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Un pact secret Rusia-Austria a blocat independenţa energetică a României. Oana Zamfir: "Le-ai dat haina, le-ai dat cămaşa, au vrut şi lenjeria intimă de pe tine"

Un pact secret Rusia-Austria a blocat independenţa energetică a României. Oana Zamfir: "Le-ai dat haina, le-ai dat cămaşa, au vrut şi lenjeria intimă de pe tine"

În cadrul emisiunii "Sinteza Zilei", prezentată de Mihai Gâdea, Oana Zamfir a vorbit despre descoperirile pe care le-a făcut referitor la un pact secret dintre Rusia și Austria pentru a bloca independența energetică a României.

Un pact secret Rusia-Austria a blocat independenţa energetică a României. Oana Zamfir: "Le-ai dat haina, le-ai dat cămaşa, au vrut şi lenjeria intimă de pe tine"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Dec 2022   •   23:27

În prim-planul dezvăluirilor este fostul șef al OMV, Gerhard Roiss, care vorbește despre relația secretă între Austria și Moscova și de aici încep informaţii uluitoare. 

Fostul șef al OMV îi atacă dur pe oamenii care îl înțeleg pe Putin în această țară. Austria și OMV au fost conduse în mod eliberat de un grup de persoane spre o dependență față de Rusia, a spus el. 

Acești oameni și-au pus propriile interese financiare mai presus de orice morală, a declarat el pentru publicația austriacă PROFIL.

Marea dependență de gazul rusesc, așa cum se întâmplă în prezent, nu trebuia să fie. Eram, de asemenea, pe o cale promițătoare, a adăugat fostul șef OMV.

”Presupunerea mea a fost că în viitor, cu Neptun, vom putea livra în jur de trei milioane de metri cubi de gaz, anual, în Austria. Acest lucru ar fi acoperit aproximativ o treime din cererea anuală”, calculează Roiss, dar lucrurile au stat altfel.

Potrivit acestuia, Grupul OMV trebuia să servească drept un fel de stimulator cardiac. 

Astăzi OMV are probabil al doilea cel mai mare profit înainte de impozitare din afacerile sale de petrol și gaze din Norvegia. 

Oana Zamfir: "Le-ai dat haina, le-ai dat cămaşa, au vrut şi lenjeria intimă de pe tine"

Oana Zamfir a susținut că întâlnirile care au fost înainte de aderarea la Schengen, au fost aduse în discuție, iar chestiunile economice nu sunt separate de chestiunile de securitate.

”Nici poveste, având în vedere că această companie este singura care nu a răspuns la întrebarea ziariștilor români în legătură cu presiunile pe care le-ar fi exercitat statul român asupra companiilor austriece la care a făcut referire cancelarul la întâlnirea cu europarlamentarii români.

Toate celelalte au răspuns nu, n-au existat presiuni, mai puțin aceasta. Și atunci să vedem care au fost presiunile.

Să iasă în clar, să spună că au fost, că invers, statul român, nu că ei au făcut, ducându-se și la premier și la președinte, să ceară ce favoruri să nu li se aplice, de exemplu, o lege votată în Parlamentu României, legea offshore, ce să nu li se aplice?

Respectiv dreptul de preemțiune al statului român. Pentru 40% din cantitatea aia care a rămas de la 70% statul român, 30% investitorii. Am rămas cu 40% statul român. Invers, 60% investitorii? Mihai jocul acesta pentru gazul din Marea Neagră este cu dublu tăiș.

Fostul șef al OMV-ului vorbește despre interesele Moscovei. De ce? Ca să rămânem dependenți de gazul rusesc, așa cum se vede acum, în plin conflict? Da, cu ce se întâmplă Europei? Ce li se întâmplă nemților? Nu-i mai puțini că noi avem producția noastră de gaz. Cu toate acestea, am fost ani de zile cum făceam anchetele, la Exces de putere, cu 550 de dolari mia de metri cubi eram singurii care plăteam prețul ăsta uriaș Gazpromului.

Singurii. Toate țările din jurul nostru nu plăteau atâta. Dovadă că ale noastre cozi de topor au jucat și pe frontul ăsta. Dar erau și mână în mână cu partenerul din această poveste, partener pe care, iată, fostul director al OMV-ului îl descrie așa ca fiind o încrengătură între OMV și Moscova, nu presa. Nu cum zic nemții. Că presa din România spune asta? Nu”, a declarat Oana Zamfir, care a concluzionat "Le-ai dat haina, le-ai dat cămaşa, au vrut şi lenjeria intimă de pe tine".

×
Subiecte în articol: Rusia Austria România Schengen
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close