Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Radu Tudor, despre scutul Iron Dome: "Din punct de vedere militar Israel nu poate fi niciodată învins"

Radu Tudor, despre scutul Iron Dome: "Din punct de vedere militar Israel nu poate fi niciodată învins"

Radu Tudor, analist militar, a explicat la Antena 3 cum funcționează sistemul de protecție aerian Iron Dome cu care Israelul luptă în conflictul cu Hamas.

Radu Tudor, despre scutul Iron Dome: "Din punct de vedere militar Israel nu poate fi niciodată învins"
de Claudia Popovici    |    13 Mai 2021   •   22:55

Tirurile cu rachete din Gaza au continuat joi, fiind vizate orașele Tel Aviv, Ashdod şi Beersheba. În ultimele trei zile, asupra teritoriului israelian au fost lansate peste 1.600 de rachete. 

Conflictul, declanșat luni, după săptămâni de ciocniri între palestinieni şi poliția israeliană la Ierusalim, a dus la moartea a cel puțin 83 de palestinieni în Gaza și la decesul a 7 persoane în Israel.

Radu Tudor, analist militar Antena 3, a explicat cum funcționează sistemul de apărare Iron Dome şi care sunt, de fapt, interesele organizaţiilor teroriste care au declanșat acest conflict.

„Acest sistem este bazat pe intervenția și lansarea unor rachete cu rază scurtă de acțiune și ele se lansează în momentul în care radarele, foarte performante, ale armatei israeliene detectează lansarea de rachete asupra teritoriului israelian. Sistemul Iron Dome este conceput ca în aer rachetele agresoare să fie distruse.

Hamas lansează câte 50-60 de rachete simultan asupra teritoriului israelian, de multe ori chiar și în orașe şi zone diferite și toate aceste rachete trebuie distruse în aer pentru a nu ajunge pe pământ, pentru a nu crea victimei și pagube.

Iron Dome salvează acum multe vieți de civili nevinovați nu doar israelieni, ci și palestinieni sau arabi de alte origini

Acest sistem Irone Dome detectează din cele 60-70-100 de rachete care sunt cele mai periculoase și le distruge într-un mod inteligent pe acelea înainte ca ele să atingă niște obiective israeliene.

Sistemul Iron Dome fost creat de o companie israeliană IAE (n.r Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijinul financiar și suportul tehnic al Statelor Unite) care este foarte performantă, care se bazează pe expertiza și pe cercetarea unor militari israelieni cu o bună experiență, iar acest sistem este, în momentul de față, cel care salvează foarte multe vieți de civili nevinovați nu doar israelieni, ci și palestinieni sau arabi de alte origini. În Israel trăiesc mulți arabi în zona Gaza, palestinienii sunt și ei afectați de acest război.

Hamas vrea să preia puterea totală

Ceea ce creează Hamas zilele acestea afectează în egală măsură şi israelieni nevinovaţi și palestinieni nevinovați și este lucrul cel mai dureros. Încearcă să capete o influență și o forță în interiorul teritoriilor palestiniene, este o luptă și pentru puterea acolo, iar faptul că, Mahmud Abbas, conducătorul autorității palestiniene are deja 85 de ani, se presupune deja că Hamas-ul vrea să preia puterea totală și s-au activat în momentul de față trei organizații teroriste care atacă că simultan Israelul: Hamas, Jihadul Islamic palestinian și Hezbollah.

Toate trei sunt coordonate de forțe fundamentalist islamice, toate trei sunt finanțate și sprijinite militar, în primul rând de Iran cel care are și o influență acolo în Siria și care are o colaborare politică și militară foarte strânsa cu Rusia.

Statele Unite sunt garanția principală de securitate a Israelului

Se întâmplă ca Israelul să se bazeze pe Statele Unite de foarte mulți ani și este garanția principală de securitate a Israelului, acest parteneriat Strategic cu Statele Unite. Celelalte forțe se bazează pe actori statali care sprijină terorismul, care l-au sprijinit tot timpul în perioada Războiului Rece și care au făcut din terorism o armă de teroare asupra israelienilor.

Problemele nu vor înceta. Îmi pare foarte rău să spun, dar populația israeliană va fi în continuare terorizată. Ei pe asta mizează, pe destabilizarea lor emoțională și pe faptul că aceste rachete care sunt distruse deasupra capului lor.

Din punct de vedere militar Israel nu poate fi niciodată învins

E o situație foarte complicată, dar avem garanția că, din punct de vedere militar Israel nu poate fi niciodată învins. Comunitatea internațională solicită ferm discuții de pace și în măsura în care va exista o soluție din partea instituțiilor internaționale sau din partea unor actori din lumea arabă, care se pot implica pentru calmarea, pentru oprirea loviturilor care vin din partea organizațiilor teroriste atunci vom putem vorbi despre o relativă acalmie", a explicat Radu Tudor, analist militar la Sinteza Zilei.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close