Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Șofer român din Canada, reporter special pentru Antena 3 în prima linie a protestului uriaș "Convoiul libertății"

Șofer român din Canada, reporter special pentru Antena 3 în prima linie a protestului uriaș "Convoiul libertății"

Csaba Vizi, un șofer român originar din Baia Mare, care locuiește în Canada de 22 de ani și care ia parte la protestul camionagiilor canadieni transfrontalieri împotriva vaccinării "Convoiul Libertăţii”, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre dificultățile de care au parte pentru faptul că nu sunt de acord cu guvernanții.

Șofer român din Canada, reporter special pentru Antena 3 în prima linie a protestului uriaș "Convoiul libertății"
de Gabriel Dano    |    09 Feb 2022   •   22:26

Csaba Vizi se află în prima linie a protestului organizat în Ottowa, la mică distanță de parlamentul canadian. Acesta a povestit că a decis să participe la protest pentru că e de părere că în Canada „se instaurează comunismul”, ceea ce nu e deloc o perspectivă îmbucurătoare, mai ales pentru cineva care a venit dintr-o țară fostă comunistă pentru a căuta libertatea și democrația.

Csaba Vizi estimează că la "Convoiul Libertăţii” iau parte câteva mii de români.

"Suntem mulți, dar nu doar șoferi de camion. Sunt români de pretutindeni care vin să ne sprijine", a precizat românul. În plus, acesta a arătat mesajele pe care le-a primit de la cei care îi sprijină demersul.

"Am un plic cu sute de mesaje de la oameni diferiți, de la copii mici, de la bătrâni care și-au pus toată speranța în ceea ce facem noi aici. Când am plecat de acasă i-am spus soției mele că mă întorc glorios ca Cezar sau mort. Nu este altă soluție".

Csaba Vizi a acceptat invitația lui Mihai Gâdea să devină reporter special Antena 3 și să prezinte telespectatorilor Sinteza Zilei ce se întâmplă în prezent în prima linie a masivului protest care e transmis de cele mai importante televiziuni ale lumii.

"Am încercat cu prietenul meu din Baia Mare să blocăm aici pe cât posibil. Poliția a încercat să ne înlăture, dar rezistăm. Acum nu e așa frig, sunt probabil 0 grade. Uitați, oamenii aceștia au canistre în mână și pur și simplu ei ne aduc motorină.

Acum două zile, guvernul le-a zis organelor de poliție să-i amendeze și să-i aresteze și să le confiște motorina", a relatat șoferul român.

Acesta a povestit și cum a fost atacat de câțiva indivizi în plină noapte pentru a-i intimida și a-i face să renunțe la protest.

"Convoiul Libertăţii" ocupă capitala Ottawa de zece zile

Capitala Canadei se află în stare de urgență după ce protestatarii au blocat centrul orașului cu camioane și mașini. Poliția a confiscat în ultimele zile mii de litri de combustibil.

Până la 25% dintre vehicule au copii în ele care ar ar putea fi expuși la zgomot, fum și lipsa igienei.

Așa-numitul Convoi pentru Libertate a început pe 9 ianuarie în vestul Canadei, când camionagiii au protestat împotriva unei reguli care le impune să fie vaccinați împotriva COVID-19 pentru a trece granița SUA-Canada.

Protestatarii şi-au parcat camioanele pe străzile oraşului şi au montat corturi şi barăci temporare, paralizând capitala spre consternarea oficialilor şi frustrarea tot mai mare a multor locuitori.

Deși mitingul a fost în mare parte pașnic, poliția și-a exprimat îngrijorarea cu privire la retorica extremistă venită din partea grupurilor de extremă dreapta dintre protestatari. Pe lângă abuzurile rasiale și homofobe raportate, unii au dansat pe Mormântul Soldatului Necunoscut la Memorialul Național de Război.

Aproape 80 de anchete penale au fost deschise în legătură cu protestele, inclusiv pentru presupuse infracțiuni motivate de ură și daune materiale. Aproximativ două duzini de persoane au fost arestate.

Șeful adjunct al poliției Steve Bell a spus: „Mesajul nostru către demonstranți rămâne același: Nu veniți. Dacă veți veni, vor exista consecințe”.

Șaizeci de asociații ale oamenilor de afaceri din SUA și Canada au cerut încetarea protestului.

Premierul canadian Justin Trudeau i-a acuzat pe manifestanți că au încercat să „blocheze economia”, potrivit BBC

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei Convoiul libertății
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close