Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Sondaj Avangarde: Candidatul cu care alianța PSD - PNL are cele mai mari șanse să câștige Primăria Capitalei | Aproape jumătate dintre români vor ca alianţa să continue până la finele lui 2024

Sondaj Avangarde: Candidatul cu care alianța PSD - PNL are cele mai mari șanse să câștige Primăria Capitalei | Aproape jumătate dintre români vor ca alianţa să continue până la finele lui 2024

Un sondaj care măsoară interesul și aprobarea românilor față de alianța PSD - PNL dar și percepția alegătorilor față de cele patru scrutine din acest an a fost prezentat la Sinteza Zilei.

de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Mar 2024   •   23:32

"Este o sinteză a unor sondaje realizate în ianuarie și februarie", a spus directorul Avangarde, sociologul Mihai Pieleanu.

El a precizat că au procesate aproximativ 4.000 de chestionare.

Sondajul relevă că românii plasează, ca importanță, pe primul loc, anul acesta, alegerile prezidențiale (33%), alegerile locale (32%), alegerile parlamentare (20%) și alegerile europarlamentare (11%).

"Nu o surpriză. Alegerile prezidențiale au fost tot timpul un centru de interes pentru români. Drept dovadă stă și participarea masivă la vot. Urmează localele, pentru că ele interesează viața de zi cu zi a fiecărui cetățean, indiferent de poziția geografică din această țară", a explicat Pieleanu, care a anticipat o creștere și mai mare a interesului pentru scrutinul prezidențial după alegerile europarlamentare.

Nicușor Dan are prima șansă la București dacă PSD și PNL merg cu candidați separați

"În București, dacă cele două partide mari, PSD și PNL, vor merge separat pentru Primăria Generală, prima șansă o are candidatul alianței de dreapta (USR-PMP-Forțe Dreptei) Nicușor Dan", a continuat Marius Pieleanu.

"Dacă vor merge cu candidat comun - desigur, contează foarte mult și numele candidatului - prima șansă aparține alianței PSD-PNL. Totul depinde de alegerea corectă candidatului cu cea mai bună poziție în ceea ce privește favorabilitatea și intențiile de vot în prezent", a continuat el.

"Cu sinceritate vă spun că dacă pe lista alianței PSD - PNL candidează Cristian Popescu Piedone, acesta are cele mai mari șanse să câștige funcția de primar general. După care, în ordine, Gabriela Firea și Daniel Băluță ar avea și ei o șansă în plus de a câștiga funcția de primar general", a declarat Marius Pieleanu. 

Potrivit studiului Avangarde, clasa politică (16%), corupția (15%), sistemul sanitar (15%), chestiunile de natură economică, precum prețurile (11%), locurile de muncă (11%), infrastructura rutieră(9%) și sistemul de educație (7%) au fost enumerate de români drept principalele probleme cu care se confruntă România în prezent.

Aproape jumătate dintre români consideră că PNL și PSD ar trebui să continue alianța până la sfârșitul anului

Cercetarea prezentată de Marius Pieleanu la Antena 3 CNN a evaluat și atitudinea românilor față de alianța PSD - PNL.

Astfel, participanții la sondaj au fost întrebați dacă în actualul context internațional ar fi cel mai bine ca alianța celor două formațiuni să continue până la finalul anului 2024 sau să înceteze să mai existe cât de curând posibil.

48% au optat pentru continuarea alianței, iar 41% s-au pronunțat pentru încetarea ei, arată sondajul Avangarde prezentat la Sinteza Zilei.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close