Antena 3 CNN Externe Albanezii se revoltă în stradă după ce poliţia a ucis un tânăr care nu respecta regulile anti-COVID

Albanezii se revoltă în stradă după ce poliţia a ucis un tânăr care nu respecta regulile anti-COVID

Noi proteste erau anunţate, joi noaptea, în capitala albaneză Tirana, la o zi după ce sute de cetăţeni furioşi au atacat clădiri guvernamentale şi au dat foc la bradul de Crăciun oraş. Violenţele din stradă au izbucnit după ce poliţia albaneză a împuşcat mortal un cetăţean surprins pe stradă după ora la care intră în vigoare interdicţia de circulaţie.

Albanezii se revoltă în stradă după ce poliţia a ucis un tânăr care nu respecta regulile anti-COVID
Sursa foto: Sursă foto: captură Youtube
de Adrian Iclozan    |    10 Dec 2020   •   22:00

Protestatarii au cerut demisia prim-ministrului Edi Rama şi a ministrului de interne Sandër Lleshaj. Ei au doborât bradul ornamental de Crăciun din Capitală şi i-au dat foc în faţa biroului prim-ministrului Rama.

Oamenii au aruncat cu pietre şi materiale pirotehnice în poliţişti, care au răspuns cu gaze lacrimogene.

Surse oficiale citate de presa internaţională spun că au fost răniţi 16 poliţişti, dintre care unul în stare gravă, şi doi protestatari. Patru participanţi la proteste au fost arestaţi şi puşi sub acuzare, fiind ulterior eliberaţi.

Proteste de mai mică amploare au avut loc şi în alte oraşe din Albania.

Împuşcat de poliţie după intrarea în vigoare a restricţiilor de circulaţie

Incidentul care stă la originea acestor revolte a avut loc marţi noaptea. Klodian Rasha, un bărbat în vârstă de 25 de ani, a fost împuşcat mortal de poliţiştii care intenţionau să-l chestioneze în legătură cu prezenţa sa pe stradă după ora la care intră în vigoare restricţiile de circulaţie.

Bărbatul ar fi refuzat să se oprească la somaţiile poliţiştilor. Iniţial, aceştia au spus că suspectul avea o armă dar ulterior au retractat şi au afirmat că era vorba de un obiect care nu era o armă.

Poliţistul care a executat focul mortal a fost arestat, fiind anchetat de procurori.

"Poliţistul nu a a acţionat în conformitate cu legea atunci când a făcut uz de armă", se spune într-o declaraţie oficială a forţelor de poliţie. Declaraţia menţionează, pe de altă parte, că acest episod "inacceptabil de ucidere a unui cetăţean nu poate fi folosit ca pretext pentru violenţa oarbă, prentru rănirea ofiţerilor de poliţie şi distrugerea proprietăţii publice sau private".

Poliţia avertizează populaţia să nu participe la noi proteste

În contexul informaţiilor despre organizarea de noi proteste, autorităţile au făcut apel la populaţie să nu participe şi au avertizat că protestatarii vor suporta rigorile legii.

În Albania, în contextul pandemiei, sunt interzise adunările cu mai mult de 10 persoane iar populaţia nu are voie să iasă din case în intervalul 10 p.m. şi 6 a.m.

Premierul Rama, a cărui demisie a fost cerută de protestatari, se află în Statele Unite pentru discuţii privind aducerea vaccinului Pfizer în ţară. El a spus că va face în cursul serii de joi o declaraţie pe marginea uciderii lui Klodian Rasha.

×
Subiecte în articol: Klodian Rasha restricţii Albania
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close