Antena 3 CNN Externe Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anulat întâlnirea cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anulat întâlnirea cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat marți că nu se va mai întâlni cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov la Geneva săptămâna aceasta.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anulat întâlnirea cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov
Sursa foto: hepta
de Alexandra Ionescu    |    23 Feb 2022   •   00:39

"Săptămâna trecută, am acceptat să mă întâlnesc cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, săptămâna aceasta, pe 24 februarie, pentru a discuta despre preocupările ţărilor noastre referitoare la securitatea europeană.

Dar doar dacă Rusia nu invada Ucraina. Acum, văzând că începe o invazie şi că Rusia a arărat clar respingerea în totalitate a diplomaţiei, nu are sens să merg înainte cu această întâlnire, în acest moment.

M-am consultat cu aliaţii şi partenerii noştri. Toţi sunt de acord. Astăzi, i-am trimis o scrisoare ministrului de Externe Lavrov prin care l-am informat despre acest lucru", a declarat Antony Blinken, potrivit CNN, în cursul întrevederii cu ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.

"Statele Unite menţin angajamentul pentru diplomaţie dacă Rusia este pregătită să facă paşi demonstrabili pentru a oferi comunităţii internaţionale un grad de încredere că este serioasă în reducerea tensiunilor şi în găsirea unei soluţii diplomatice.

Dar noi vom acţiona în funcţie de hotărârile Rusiei şi de situaţia de pe teren. Nu vom permite Rusiei să pretindă că foloseşte diplomaţia, când, în acelaşi timp, accelerează pe drumul conflictului şi războiului", a subliniat Antony Blinken.

Anunțul lui Blinken vine la o zi după ce președintele rus Vladimir Putin a recunoscut două regiuni separatiste din Ucraina ca independente și a anunțat că va desfășura acolo forțe „de menținere a păcii”.

Președintele american Joe Biden și oficiali americani de vârf au declarat marți că mișcările lui Putin au marcat începutul unei noi invazii rusești a Ucrainei, iar Biden a anunțat o primă tranșă de sancțiuni ca răspuns.

Blinken a spus că i-a trimis o scrisoare lui Lavrov marți pentru a-l informa despre decizie.

Anularea întâlnirii semnalează că administrația Biden nu mai crede că Rusia dorește să urmărească o cale diplomatică.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a anunțat, de asemenea, că întâlnirea sa cu Lavrov, care era programată pentru vineri, nu va mai avea loc.

Blinken a vorbit alături de ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, care s-a întâlnit marți la Washington cu Biden și cu secretarul Apărării Lloyd Austin.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close