Antena 3 CNN Externe Regimul lui Aleksandr Lukașenko, decizie în privința disidentul Roman Protasevici după sancțiunile Uniunii Europene

Regimul lui Aleksandr Lukașenko, decizie în privința disidentul Roman Protasevici după sancțiunile Uniunii Europene

Părinții jurnalistului Roman Protasevici au dezvăluit ultimele decizii luate de regimul Lukașenko împotriva disidentului arestat la Minsk luna trecută.

Regimul lui Aleksandr Lukașenko, decizie în privința disidentul Roman Protasevici după sancțiunile Uniunii Europene
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    25 Iun 2021   •   11:12

Dmitri Protasevici a declarat pentru BBC că fiul său a fost mutat în arest la domiciliu.

Roman Protasevici și partenera sa, Sofia Sapega, cetățean rus, au fost arestați la Minsk în data de 23 mai, după ce avionul lor a fost forțat să aterizeze sub escorta unui aparat de vânătoare MiG 29 al armatei belaruse, sub pretexul unei amenințări cu bombă, care nu s-a adeverit.

Jurnalistul este urmărit penal pentru infracțiuni la adresa ordinii publice, care îi pot aduce o sentință de 15 ani de închisoare.

Sapega este, la rândul său, urmărită penal de autoritățile din Belarus pentru "provocarea de tulburări".

Acuzațiile la adresa celor doi nu au fost retrase, menționează tatăl lui Roman Protasevici.

De la arestarea lor, Protasevici și Sapega au apărut în înregistrări realizate și difuzate de autoritățile din Belarus, în care cei doi își mărturisesc activitatea infracțională.

Există numeroase dovezi indirecte care arată că mărturisirile înregistrate au fost obținute prin constrângere.

Arestarea lui Roman Protasevici în urma unei deturnări ordonate de statul belarus a atras sancțiunile Uniunii Europene la adresa regimului de la Minsk. 

Sancțiunile U.E. în cazul Protasevici vizează sectoare-cheie din economia belaruse

Uniunea Europeană a impus, joi, sancțiuni unor sectoare-cheie ale economiei belaruse, în urma deturnării unui avion european de către regimul lui Aleksandr Lukaşenko, a anunțat Consiliul European.

Noile sancțiuni au fost publicate în Jurnalul Oficial înaintea summit-ului șefilor de stat și de guvern din U.E., desfășurat joi, la Bruxelles.

Măsurile includ restricții asupra comerțului cu îngrășăminte pe bază de potasiu, cu petrol şi produse din tutun şi limitează accesul Minsk-ului pe piața de capital a Uniunii.

"Consiliul a aprobat noile măsuri restrictive împotriva regimului din Belarus pentru escaladarea încălcărilor grave ale drepturilor omului în această țară, pentru represiunile brutale împotriva societății civile, a opoziției democratice și a jurnaliștilor, precum pentru deturnarea cursei Ryanair către Minsk și arestarea activistului-jurnalist Roman Protasevici și a Sofiei Sapiega", se spune în comunicatul oficial.

U.E. a adăugat 78 de nume pe ”lista neagră” cu reprezentanți ai regimului din Belarus, pe care se află de-acum 166 de persoane – inclusiv președintele belarus Aleksandr Lukaşenko, şi doi dintre fiii săi – şi 15 entități care au legături cu regimul.

Foto: Roman Protasevici într-o conferință de presă organizată de regimul din Belarus, la Minsk, 14 iunie 2021

×
Subiecte în articol: Aleksandr Lukașenko Roman Protasevici
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close