x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fii alături de noi!

Cazul Bodnariu, ignorat de Avocatul Poporului din Norvegia

de 14 Ian 2016   •   14:50
Avocatul Poporului din Norvegia i-a transmis omologului nostru Victor Ciorbea că nu sunt motive să facă investigații în cazul Bodnariu.
 
"Ombudsmanul Parlamentar pentru Administrația Publică din Regatul Norvegiei, Aage Thor Falkanger a răspuns, la 8 ianuarie 2016, adresei înaintate în 23 decembrie 2015, de către Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, în legătură cu cazul celor cinci copii preluați de la părinții lor de către autoritățile de protecție a copilului (Barnevernet) din Regatul Norvegiei", se arată într-un comunicat de joi al Avocatului Poporului, informează agerpres.ro.
 
În document, Ombudsmanul Parlamentar pentru Administrația Publică din Regatul Norvegiei precizează că "poate investiga majoritatea cazurilor care au fost gestionate de autoritățile publice și în care acestea au emis decizii, în Norvegia. Cu toate acestea, Ombudsmanul poate controla autoritățile publice doar după ce acestea au gestionat un anumit caz".
 
În scrisoare se mai afirmă că "ordinele de preluare în îngrijire a copiilor sunt emise de Comisia Districtuală de Bunăstare Socială". 
 
"Părinții au dreptul la un proces echitabil, inclusiv la avocat plătit de guvern, dreptul de a fi audiați și dreptul de a contesta decizia Comisiei la Tribunalul Districtual. Totuși, Ombudsman-ul nu poate investiga deciziile instanțelor, conform articolului 4, paragraful 1, litera c) din Legea Ombudsman-ului, care precizează că Ombudsman-ul nu are competență în ceea ce privește funcțiile instanțelor. În calitate de supraveghetor al Serviciului de Bunăstare a Copilului, aceasta este responsabilitatea Guvernatorului Districtului. O copie a mesajului dumneavoastră, precum și acest răspuns au fost transmise Guvernatorului Districtului, în Sogn og Fjordane", se arată în document.
 
În contextul răspunsului de mai sus, Avocatul Poporului a solicitat Ombudsmanului Parlamentar pentru Administrația Publică din Regatul Norvegiei informații suplimentare și l-a rugat să continue efectuarea demersurilor necesare, în limitele competențelor sale. 
 
Petiție pentru salvarea copiilor familiei Bodnariu. Semnează și tu!

Copiii soţilor Bodnariu - românul Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţia sa norvegiancă Ruth, asistentă medicală -, dintre care cel mai mic are doar câteva luni, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. Părinții sunt acuzați de abuz și îndoctrinare religioasă, iar autoritățile norvegiene au demarat procedurile de adopție.

Petitia poate fi citită și semnată AICI
sati