Antena 3 CNN Externe Joe Biden dezvăluie în Polonia ce i-a transmis lui Vladimir Putin "acum ceva vreme" | Liderul american a reafirmat angajamentul SUA față de Articolul 5 al NATO

Joe Biden dezvăluie în Polonia ce i-a transmis lui Vladimir Putin "acum ceva vreme" | Liderul american a reafirmat angajamentul SUA față de Articolul 5 al NATO

Președintele american Joe Biden a discutat cu omologul polonez Andrzej Duda înaintea mult-așteptatului discurs de la Varșovia.

de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Feb 2023   •   16:44

Liderul de la Casa Albă se află în Polonia pentru discuții cu liderii locali dar și cu șefii de stat din formatul București 9 al țărilor de pe Flancul Estic NATO.

Cu o zi înainte, Biden a vizitat Ucraina într-o mișcare surprinzătoare, pe care a notificat-o Moscovei "în scopul evitării riscurilor de conflict" cu câteva ore înainte.

Este de așteptat ca președintele SUA să-i transmită liderului rus Vladimir Putin un mesaj în discursul de la ora 18:30, ora României, eveniment ce va avea loc în fața Palatului Prezidențial din capitala Poloniei.

Putin însuși s-a adresat, într-un discurs de două ore, Parlamentului și poporului rus, reiterând acuzațiile că NATO și SUA s-ar afla la originea conflictului din Ucraina.

Citește și: "Atunci am realizat care este puterea Poloniei!" Joe Biden dezvăluie conținutul unei discuții cu Papa Ioan Paul al II-lea

"Am fost aici anul trecut la baza unde sunt staționate trupe americane și poloneze, stând umăr lângă umăr, arătând puterea și determinarea noastră. Adevărul este că SUA au nevoie de Polonia, așa cum și NATO are nevoie de SUA (...) iar responsabilitățile noastre se extind dincolo de Europa.

Trebuie să avem securitate în Europa. Această alianță este necesară. Aș putea spune că este cea mai importantă alianță din întreaga istorie, nu doar din istoria modernă. Am spus că în prezent NATO este o alianță mai puternică decât oricând.

Așa cum i-am spus și președintelui Zelenski cu care am discutat luni la Kiev, susținerea noastră pentru Ucraina rămâne de neclintit (...)

Joe Biden: "Reafirm angajamentul față de articolul 5 al NATO"

I-am spus omologului rus (Vladimir Putin, n.r.) în urmă cu ceva timp: 'Dacă vei căuta finlandizarea NATO (cu referire la presiunea URSS asupra Finlandei în vremea Războiului Rece, n.r.) vei vedea că Finlanda va deveni parte a NATO'.

Nu știam, pe atunci, că așa vor sta lucrurile, dar, iată, s-a întâmplat. Acum ne aflăm într-o poziție mai puternică decât oricând. Vă mulțumesc, domnule președinte, pentru ajutorul pe care Polonia îl acordă Ucrainei", a spus Joe Biden la începutul discuțiilor oficiale cu președintele polonez Andrzej Duda.

"Reafirmăm angajamentul față de Articolul 5 al NATO (care consideră că un atac asupra unui stat membru este un atac asupra întregii alianțe, n.r.) și garanțiile de securitate pentru forțele noastre armate aflate în Polonia. De asemenea, lansăm un nou Parteneriat Strategic pentru a consolida securitatea energetică a Poloniei pentru generațiile care urmează", a adăugat Joe Biden.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close