Antena 3 CNN Externe Lituania suspendă zborurile peste Belarus. Prima reacție a regimului Lukașenko, acuzat de deturnarea unui avion cu pasageri la Minsk

Lituania suspendă zborurile peste Belarus. Prima reacție a regimului Lukașenko, acuzat de deturnarea unui avion cu pasageri la Minsk

Regimul președintelui din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a reacționat luni la valul de critici și avertismente internaționale formulate după ce un MiG 29 al armatei a forțat un aparat Ryanair să aterizeze la Minsk. La bord se afla disidentul belarus Roman Protasevici, care a fost arestat.

Lituania suspendă zborurile peste Belarus. Prima reacție a regimului Lukașenko, acuzat de deturnarea unui avion cu pasageri la Minsk
de Adrian Iclozan    |    24 Mai 2021   •   12:13

Autoritățile din Belarus au denunțat, luni, drept nefondate acuzațiile și avertismentele liderilor internaționali, care au spus că deturnarea de duminică va fi urmată de consecințe. 

Potrivit AFP, autoritățile republici ex-sovietice insistă că au acționat legal și au acuzat, la rândul lor, statele vestice că propagă "din rațiuni politice" afirmații nefondate.

"Nu există niciun dubiu că acțiunile autorităților noastre competente au respectat regulamentele internaționale în vigoare. Ni s-au adus acuzații nefondate", a declarat Anatoli Glaz, purtătorul de cuvânt al ministerului belarus de Externe, menționează AFP.

Între timp, autoritățile din Lituania au anunțat luni după-amiază că suspendă toate zborurile cu punct de plecare sau de destinație pe teritoriul său și ale căror rute trec pe deasupra Republicii Belarus.

În țara vecină, Letonia, compania airBaltic a anunțat, de asemenea, că va evita spațiul aerian belarus în urma incidentului de duminică.

Iar lidera opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, care trăiește în exil în Lituania, a scris pe Twitter că, odată cu disidentul Roman Protasevici, a fost reținută și prietena acestuia, cetățean rus.

"Sofia Sapega, prietena lui Roman Protasevici și cetățean rus, a fost încarcerată și ea la Minsk. Trebuie să cerem eliberarea lor imediată și este, de asemenea, important să demareze o anchetă internațională și să ia sfârșit impunitatea de care se bucură regimul lui Lukașenko", a scris aceasta într-un mesaj distribuit luni.

Val de proteste internaționale după deturnarea avionului la Minsk și arestarea lui Roman Protasevici

Consiliul European discută, luni, înăsprirea sancțiunilor la adresa regimului din Belarus. 

Reuniunea Consiliului a fost precedată de numeroase reacții internaționale de protest față de deturnarea avionului cu disidentul belarus la bord.

"Comportamentul scandalos și ilegal al regimului din Belarus va avea consecințe", a avertizat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea a cerut eliberarea lui Protasevici din arest și sancționarea celor responsabili de deturnare.

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, țară în care se refugiase disidentul, a denunțat incidentul de vineri drept un "act de terorism" iar ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, a făcut apel la un răspuns "puternic și solidar" din partea Uniunii Europene. 

Lituania și Letonia au cerut companiilor care operază zboruri internaționale să nu utilizeze spațiul aerian belarus.

Iar SUA, prin secretarul de stat Anthony Blinken, au condamnat arestarea lui Roman Protasevici, cerând eliberarea acestuia și acuzând Belarus că a pus în pericol viața celor de la bordul avionului deturnat, printre care se aflau și cetățeni americani.

SUA au impus mai multe sancțiuni la adresa lui Lukașenko și a zeci de oficiali și oameni de afaceri legați de regimul de la Minsk.

Acțiunile constau în înghețarea activelor din străinătate și interdicții de călătorie.

×
Subiecte în articol: Lukașenko reactie deturnare
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close