Antena 3 CNN Externe MAE: Raportul NIESR confirmă exagerarea speculaţiilor despre afluxul masiv de români în Marea Britanie

MAE: Raportul NIESR confirmă exagerarea speculaţiilor despre afluxul masiv de români în Marea Britanie

MAE: Raportul NIESR confirmă exagerarea speculaţiilor despre afluxul masiv de români în Marea Britanie
de M.T.    |    05 Apr 2013   •   15:21

Ministerul român de Externe apreciază că studiul publicat vineri de Institutul Naţional pentru Cercetare Economică şi Socială din Marea Britanie confirmă că sunt exagerate şi nefundamentate speculaţiile privind un aflux masiv de români spre această ţară.

„Ministerul Afacerilor Externe ia notă de rezultatele acestui studiu, care confirmă evaluările instituţiilor româneşti, conform cărora speculaţiile din media britanică privind eventualitatea unei creşteri masive a mobilităţii dinspre România spre Marea Britanie sunt exagerate, fiind, în cea mai mare parte, lipsite de fundament. Astfel, concluziile studiului nu acreditează ideea, intens promovată, în ultima perioadă, de mass-media britanică, a unui aflux masiv de cetăţeni dinspre România, odată cu ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii, începând cu 1 ianuarie 2014", se arată într-un comunicat transmis Mediafax de MAE.

Potrivit MAE român, studiul evidenţiază dificultatea realizării unei estimări numerice a viitoarei mobilităţi dinspre România şi Bulgaria, aceasta depinzând de o multitudine de factori economici, politici şi sociali din cele două ţări şi din UE. „Se indică, în acelaşi timp, că Marea Britanie nu reprezintă o destinaţie predilectă pentru români şi bulgari şi că cei mai mulţi cetăţeni români şi bulgari care au dorit să migreze către Marea Britanie au făcut-o deja", punctează comunicatul MAE.

Un alt element evidenţiat în studiu este profilul cetăţenilor români şi bulgari care ajung în Marea Britanie, aceştia fiind persoane tinere, cu un nivel ridicat de competenţe profesionale, majoritatea angajaţi sau lucrători pe cont propriu, ceea ce conduce la concluzia studiului că este „puţin probabil" ca lucrătorii români să constituie o povară pentru sistemul social britanic, comentează ministerul de la Bucureşti.

De asemenea, cu privire la impactul asupra serviciilor publice din Marea Britanie, în studiu se arată că efectul asupra sistemului general de asistenţă este dificil de evaluat, dar se menţionează lipsa unui impact semnificativ asupra serviciilor de sănătate datorită vârstei scăzute şi eventuale efecte asupra sistemului educaţional cum ar fi necesitatea de cursuri de limbă engleză pentru copii, mai arată MAE român.

Studiul Institutului Naţional pentru Cercetare Economică şi Socială (NIESR) din Marea Britanie analizează potenţialul impact asupra ţării al mobilităţii cetăţenilor din România şi Bulgaria, după ridicarea restricţiilor pe piaţa britanică a muncii, la 1 ianuarie 2014.

Şi ministrul britanic pentru Afaceri Europene, David Lidington, a declarat că acest raport „contribuie cu informaţii utile la dezbaterea publică pe subiectul migraţiei".

„Acest raport susţine Guvernul britanic în demersul său de a construi un sistem de migraţie care să reprezinte interesul naţional - sprijinirea economiei Regatului Unit prin atragerea celor mai valoroşi şi talentaţi din întreaga lume, oferind în acelaşi timp o protecţie faţă de posibile abuzuri asupra serviciilor publice. Noile măsuri de reformă aduc deja rezultate, cifrele nete de migraţie scăzând cu aproape o treime comparativ cu anul 2010", a spus Lidington, potrivit unui comunicat transmis de Ambasada britanică de la Bucureşti.

Raportul a provocat imediat un val de critici. Sir Andrew Green, de la Migration Watch UK care militează împotriva migrării, a denunţat raportul drept o „găleată de gogoşi", apeciind că eşuează să estimeze amploarea imigraţiei după modificările de anul viitor. Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor Keith Vaz a criticat lipsa oricărei estimări a imigranţilor aşteptaţi şi a cerut Guvernului să comande un studiu în acest sens.

Temerile că o avalanşă de români şi bulgari va exercita o presiune majoră asupra serviciilor publice, după ce restricţiile privind dreptul lor de şedere în Marea Britanie vor fi ridicate, au fost desfiinţate într-un raport al Foreign Office, dat publicităţii vineri.

Potrivit acestui raport, majoritatea imigranţilor din sudul Europei nu va opta pentru o nouă viaţă în Marea Britanie, subliniindu-se că mai degrabă aceştia se vor îndrepta spre Spania, Italia sau Germania, adaugă publicaţia amintită.

Analiza, realizată de Institutul Naţional de Cercetare Economică şi Socială (NIESR), pune la îndoială avertismentele lansate de Partidul Independenţei din Marea Britanie (UKIP) şi unii parlamentari conservatori că sute şi mii de cetăţeni ai Bulgariei şi României vor porni cât de curând la drum spre Marea Britanie.

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close