Antena 3 CNN Externe Acesta este adeptul ISIS care a înjunghiat 7 persoane la Auckland. La momentul atacului, polițiștii așteptau liniștiți să iasă din magazin

Acesta este adeptul ISIS care a înjunghiat 7 persoane la Auckland. La momentul atacului, polițiștii așteptau liniștiți să iasă din magazin

Identitatea atacatorului împușcat mortal vineri de poliția din Noua Zeelandă după ce a atacat cu cuțitul șapte persoane într-un supermarket a fost dezvăluită de autorități.

Acesta este adeptul ISIS care a înjunghiat 7 persoane la Auckland. La momentul atacului, polițiștii așteptau liniștiți să iasă din magazin
Sursa foto: Daily Mail
de Adrian Iclozan    |    04 Sep 2021   •   16:34

Un judecător a dispus ca familia atacatorului să poată contesta în decurs de 24 de ore publicarea identității acestuia.

Termenul a expirat sâmbătă, la ora 21 (sâmbătă, ora 12 în România).

Prin urmare, autoritățile neozeelandeze au confirmat că atacatorul din supermarket este Ahamed Aathil Mohamed Samsudeen (foto), 32 de ani, cetățean al statului Sri Lanka.

A ajuns în 2011 în Noua Zeelandă și a primit statut de refugiat doi ani mai târziu.

În 2018, în urma punerii lui Samsudeen sub acuzare pentru mai multe infracțiuni, autoritățile au încercat să-i revoce statutul de refugiat.

Samsudeen a făcut apel, astfel că o decizie privind deportarea sa nu a putut fi luată până la momentul atacului de vineri dimineața.

Daily Mail, care menționează că bărbatul a fost condamnat pentru posesie de propagandă ISIS și pentru că a încălcat termenii eliberării condiționate, citează unul dintre mesajele atacatorului, postat pe o rețea socială.

"Într-o zi, mă voi întoarce la mine în țara mea și voi găsi gunoaie neozeelandeze ... și le voi arăta ... ce se întâmplă când te pui cu S când sunt la voi în țară. Dacă sunteți duri la voi acasă, noi suntem mai duri la noi acasă, gunoaielor", a scris el, adăugând hashtagul #payback (răzbunare).

Monitorizat de autorități din 2016, arestat de mai multe ori și eliberat cu 53 de zile înainte de atac

Mohamed Samsudeen a ajuns în 2016 pe o listă de supraveghere cu persoane sub influența propagandei islamice radicale, după ce a cumpărat cuțite de vânătoare și s-a descoperit că deține materiale de propagandă ISIS.

În mai 2017, a fost arestat la aeroportul din Auckland după ce și-a cumpărat bilet doar dus către Singapore, existând suspiciunea că bărbatul vrea să se alăture jihadiștilor

El i-ar fi spus unui credincios dintr-o moschee că speră să ajungă în Siria și să se alăture ISIS.

O nouă percheziție la domiciliul său a relevat alte arme și o fotografie în care Samsudeen pozează cu un cuțit și cu o pușcă de airsoft.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

După ce a stat un an în închisoare, el s-a recunoscut vinovat de redistribuire de material cu conținut restricționat. Un judecător a dispus plasarea lui în libertate supravegheată.

"Dacă vă îngrijorează un cuțit, îmi voi cumpăra zece!"

În ziua în care a fost eliberat, Samsudeen și-a cumpărat încă un cuțit de vânătoare, încălcând termenii punerii în libertate supravegheată. A fost din nou arestat, dar nu fost pus sub acuzare în baza legislației anti-teroriste naționale, criticată pentru ineficiență de mulți polițiști, membri ai organelor judiciare și politicieni.

În schimb, suspectul a fost încarcerat pentru infracțiuni mai ușoare.

În timpul procesului, Samsudeen s-ar fi adresat juraților cu următoarele cuvinte: "Dacă vă faceți griji pentru un cuțit, vă spun că am să cumpăr 10 cuțite. E vorba de drepturile mele".

În 26 mai 2021, Samsudeen s-a întors în sala de tribunal, unde a fost achitat pentru posesie de materiale video "tulburătoare" și posesie de armă pentru atac.

Materialul video ar fi înfățișat decapitarea unui deținut, precizează Daily Mail.

După achitare, bărbatul a fost pus sub supraveghere 24 de ore din 24.

Atac terorist la supermarket, în a 53-a zi de eliberare sub supraveghere

El era supravegheat permanent de 53 de zile când a intrat, vineri, în supermarketul aparținând lanțului Countdown.

Aparent, polițiștii care îl supravegheau au decis să nu se ducă după el în magazin din cauză că în locația respectivă erau puțini oameni, în virtutea regulilor în vigoare referitoare la COVID, iar ofițerii riscau să fie văzuți de suspectul care era "extrem de paranoic".

Polițiștii au așteptat afară timp de aproximativ 10 minute. Acest interval a fost suficient pentru ca Samsudeen să profite și să lanseze atacul: a luat un cuțit dintr-un raft, a strigat "Allah, Allah" și a început să înjunghie persoanele aflate în locație.

Atacul a durat circa 90 de secunde. Poliția susține că ofițerii au intervenit în 60 de secunde de la momentul în care au auzit primele strigăte.

Comisar de poliție: Atacatorul, fie foarte inteligent, fie oportunist

Rapoartele inițiale arătau că Samsudeen a reușit să rănească șase persoane, dintre care trei grav, înainte de a fi împușcat mortal de polițiști.

O a șaptea victimă a atacului a fost identificată în persoana unui bărbat care a scăpat cu răni ușoare și nu a necesitat internare, după ce a evitat în ultimul moment să fie înjunghiat.

Comisarul de poliție Andrew Coster a spus că atacatorul a fost fie "foarte inteligent" fie "oportunist", în condițiile în care era supravegheat îndeaproape de poliție și s-a comportat normal în magazin timp de aproximativ 10 minute.

Coster a apărat intervenția poliției, spunând că nimic din comportamentul lui Samsudeen nu prevestea un atac iminent.

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close