Antena 3 CNN Externe Motivul oficial pentru care cele două turiste, inclusiv o româncă, au fost ucise de rechini în Egipt | Raportul Comisiei de anchetă

Motivul oficial pentru care cele două turiste, inclusiv o româncă, au fost ucise de rechini în Egipt | Raportul Comisiei de anchetă

O comisie de anchetă din Egipt a stabilit motivul pentru care rechinii au atacat recent oameni în Marea Roşie, iar două turiste - o româncă şi o austriacă - au murit în staţiunea Sahl Hashish.

Motivul oficial pentru care cele două turiste, inclusiv o româncă, au fost ucise de rechini în Egipt | Raportul Comisiei de anchetă
Sursa foto: Pixabay/Facebook
de Milena Niță    |    13 Iul 2022   •   09:31

Raportul arată că sezonul de reproducere stă la baza recentelor atacuri ale rechinilor în Marea Roşie, astfel că ei căutau hrană şi înotau în ape puţin adânci, a informat cotidianul oficial egiptean Al Ahram, potrivit agerpres.ro.

Documentul care se întinde pe opt pagini, difuzat de comisia de specialişti de la protectoratul Mării Roşii şi de la Asociaţia de Conservare şi Protecţie a Mediului din Hurghada, spune că "un singur exemplar de rechin tigru" s-a aflat în spatele celor două atacuri fatale din 1 iulie, "date fiind urmele de muşcătură de pe corpurile victimelor, care făceau snorkeling".

Comisia de anchetă: "Motivul din spatele atacului a fost cel mai probabil hrana"

Comisia a atribuit atacurile "prezenţei rechinului în ape puţin adânci, dat fiind că este sezonul de reproducere şi de depunere a ouălor, care începe de la jumătatea lunii aprilie şi se încheie la sfârşitul lunii iulie" şi a adăugat că "motivul din spatele atacului a fost cel mai probabil hrana".

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Experţii egipteni spune că turista din România a fost atacată prima, în staţiunea Sahl Hashish, din Hurghada, deşi prima victimă descoperită a fost turista austriacă. 

În raportul său, comisia a enumerat o serie de motive pentru atacurile rechinilor în Marea Roşie: pescuitul excesiv în Marea Roşie, folosirea excesivă a locurilor pentru scufundări şi snorkeling, oameni care dau de mâncare peştilor, animale care caută noi locuri pentru a se hrăni, ajungând în zonele de ţărm şi în locuri cu apă puţin adâncă.

Măsuri recomandate pe termen lung şi scurt

Comisia a prezentat şi o listă de recomandări care ar urma să fie puse în aplicare pe termen scurt şi lung. 

Pe termen scurt, comitetul a recomandat monitorizarea zonei unde au avut loc atacurile, stoparea imediată a pescuitului recreativ şi desfăşurarea activităţilor de snorkeling doar sub supravegherea unor ghizi atestaţi. 

Pe termen lung, comisia a recomandat introducerea unui program exhaustiv de gestionare a zonelor de scufundări şi snorkeling pentru a-i proteja pe scufundători şi viaţa marină. 

Comisia a mai recomandat reglementarea pescuitului în Marea Roşie, între care suspendarea pescuitului comercial şi recreativ de la jumătatea lunii aprilie şi până la sfârşitul lunii iulie.

Alte atacuri de-ale rechinilor

În ultimii ani, atacurile rechinilor au fost relativ rare în regiunea de coastă a Mării Roşii, scrie Al Ahram. În 2020, un băiat din Ucraina şi-a pierdut o mână, iar un ghid egiptean a rămas fără un picior în urma unui atac de acest tip. 

În 2018, un rechin a ucis un turist ceh în apropierea unei plaje de la Marea Roşie. Un turist german şi-a pierdut viaţa în 2015, într-un atac similar. 

În 2010, mai multe atacuri ale rechinilor s-au soldat cu moartea unui turist european şi cu mutilarea altor câţiva în largul staţiunii Sharm El-Sheikh din Peninsula Sinai.

Zona în care s-a produs atacul este un loc predilect pentru scafandrii din întreaga lume datorită apelor sale calde şi transparente, pline de viaţă acvatică.

Turismul joacă un rol major în economia Egiptului, iar Marea Roşie este un punct de atracţie pentru mii de turişti, în marea lor majoritate provenind din Rusia şi din ţări est-europene. 

Tatăl Roxanei Donisan povesteşte, cu lacrimi în ochi, cum a aflat că fiica sa a fost ucisă de rechin: "Acela a fost primul semnal la care am tresărit"

Tatăl româncei ucise de rechin în Egipt povesteşte cu lacrimi în ochi momentul în care a aflat de la televizor că fata lui a murit.

Omul a dezvăluit că femeia a nu a mers după geamandură când a fost sfâşiată de rechin

Ea a reuşit să scape şi să ajungă la mal, însă în cele din urmă a murit.

Un turist a fotografiat momentul în care Roxana Donisan este atacată de rechin. "Nu avea nimeni curajul să sară în apă să o salveze. Ea a ajuns până la geamandură"

Turistul care a alertat autorităţile în cazul româncei atacate de rechin în Egipt a făcut şi poze în momentul tragediei, spune tatăl victimei.

"Sunt poze făcute de un turist de pe vasul care era imediat dincolo de geamandură (…) El a alertat autoritățile", spune tatăl Roxanei Donisan, femeia atacată de rechin în Egipt, potrivit monitorulsv.ro.

"Ea a ajuns până la geamandură. Acolo apa e de maximum 2 metri, unde a înhățat-o rechinul", a explicat tatăl victimei.

Suceveanca, în vârstă de 40 de ani, înota în momentul în care a fost atacată de rechin

Roxana Donisan era angajată la Direcția de Finanțe Suceava, își cumpărase un sejur mai lung în Egipt, destinație pe care o îndrăgea.

Suceveanca, în vârstă de 40 de ani, înota în momentul în care a fost atacată. Cadavrul ei a fost găsit la doar 600 de metri de o altă femeie căzută victimă unui rechin.

Totul s-a întâmplat vinerea trecută, în golful adăpostit Sahl Hasheesh, un oraș de coastă aflat la aproximativ 20 de kilometri sud de Hurghada.

×
Subiecte în articol: rechin Roxana Donisan sezon reproducere
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close