Antena 3 CNN Externe Nelson Mandela a fost antrenat de agenţii Mossad în tehnici de sabotaj şi folosirea armelor

Nelson Mandela a fost antrenat de agenţii Mossad în tehnici de sabotaj şi folosirea armelor

Nelson Mandela a fost antrenat de agenţii Mossad în tehnici de sabotaj şi folosirea armelor
de M.T.    |    20 Dec 2013   •   15:22

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, care a decedat la 5 decembrie, la vârsta de 95 de ani, a fost antrenat de agenţii Mossad în 1962, cu câteva luni înainte de a fi arestat în Africa de Sud, a dezvăluit cotidianul Haaretz.

Informaţia a fost descoperită într-o scrisoare din octombrie 1962, care a fost găsită în Arhivele Naţionale din Israel de David Fachler, un israelian în vârstă de 43 de ani, care pregătea un studiu privind relaţiile dintre Africa de Sud şi Israel.

Potrivit aceleiaşi surse, în timpul antrenamentului lui Mandela, agenţii Mossad au încercat să-i încurajeze acestuia simpatiile sioniste.

În ianuarie 1962, Nelson Mandela a părăsit Africa de Sud în secret şi ilegal şi a vizitat mai multe ţări africane, printre care Etiopia, Algeria, Egipt şi Ghana, cu scopul de a se întâlni cu mai mulţi lideri şi de a obţine sprijin financiar şi militar pentru aripa armată a Congresului Naţional African.

O scrisoare datată 11 octombrie 1962 şi trimisă de Mossad Ministerului de Externe de la Ierusalim dezvăluie că Mandela a urmat antrenamentele sub îndrumarea agenţilor Mossad în Etiopia, fără ca aceştia să cunoască adevărata identitate a liderului sud-african, care s-a prezentat cu pseudonimele David Mobsari şi "Black Pimpernel".

Potrivit documentului, antrenamentele au inclus cursuri de judo, metode de sabotaj şi tehnici de folosire a armelor.

De asemenea, în scrisoare se mai arată „stagiarul a manifestat un interes deosebit pentru metodele folosite de mişcarea paramilitară clandestină Haganah şi era interesat de problemele comunităţii evreieşti din Israel”.

În discuţiile cu agenţii Mossad, Mandela „şi-a exprimat vederi socialiste şi a lăsat impresia că se îndreaptă spre comunism”, se mai precizează în document.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close