Premierul Canadei, Justin Trudeau, anchetat pentru conflict de interese

de M.Z.    |    17 Ian 2017   •   22:55
Premierul Canadei, Justin Trudeau, anchetat pentru conflict de interese Foto: www.facebook.com

Justin Trudeau este primul premier canadian în exerciţiu anchetat pentru conflict de interese, transmite Reuters. 

Comisarul federal pentru conflicte de interese şi etică, Mary Dawson, i-a scris unui parlamentar conservator, în 13 ianuarie, că a "început o examinare" pentru a determina dacă Trudeau a încălcat legea conflictelor de interese, printr-o călătorie pe insula privată din Bahamas a lui Aga Khan, liderul sectei musulmane a ismailiţilor. Actualul Aga Khan, prinţul Shah Karim Al Husseini, este un prieten al familiei Trudeau. Fundaţia Aga Khan din Canada este înregistrată ca agenţie de lobby. 

Regulile de etică aplicabile în cazul vacanţei în Bahamas au fost instituite chiar de Trudeau, în 2015. Mai exact, membrilor guvernului le este interzis să călătorească cu aeronave private fără aprobarea comisarului Dawson. Prim-ministrul şi-a făcut vacanţa de anul nou pe insula Bell, proprietatea lui Aga Khan, unde a ajuns cu elicopterul acestuia. 

Trudeau mai este anchetat şi pentru fondurile strânse de Partidul Liberal, pe care îl conduce. Precedentul guvern liberal şi-a încheiat mandatul în 2006 cu un scandal legat de sponsorizări, acuzaţii de corupţie şi deturnare de fonduri către susţinătorii din provincia Quebec. 

Un purtător de cuvânt al premierului a anunţat că acesta va răspunde oricăror întrebări ale comisarului. De asemenea, Trudeau şi-a anulat participarea la Forumul Economic Mondial de la Davos şi a început un turneu prin întreaga ţară. "Prea puţin şi prea târziu", a comentat Duff Conacher, co-fondator al Democracy Watch, o organizaţie neguvernamentală care promovează reformele democratice şi responsabilitatea guvernamentală. 

Sursă: Agerpres
x close