Antena 3 CNN Externe Premierul japonez şi-a anunţat demisia. Alegerile pentru noul şef al Guvernului au loc luni

Premierul japonez şi-a anunţat demisia. Alegerile pentru noul şef al Guvernului au loc luni

Premierul japonez şi-a anunţat demisia. Alegerile pentru noul şef al Guvernului au loc luni
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
26 Aug 2011   •   09:26

Premierul japonez, Naoto Kan, şi-a anunţat vineri demisia din funcţia de preşedinte al Partiduliu Democrat din Japonia, ceea ce implică şi renunţarea la funcţia de şef al guvernului, a anunţat presa niponă, citată de AFP.
   
"Demisionez astăzi din funcţia mea de preşedinte al partidului", a spus Kan, într-o întâlnire cu membri ai conducerii Partidului Democrat, potrivit agenţiei Jiji.

Kan urmează să susţină o conferinţă de presă vineri seară, în cursul căreia va anunţa oficial demisia guvernului.

Naoto Kan a recunoscut la începutul lunii iunie, pentru prima dată de la 11 martie, că ia în considerare varianta de a a-şi da demisia –, dar nu până nu termină de rezolvat situaţia de la Fukushima.
   
Kan a fost presat de partidele politice din ţară, dar şi din afara ţării să îşi dea demisia, în urma administrării situaţiei de la Fukushima, conform cotidianului Times.

Naoto Kan, în vârstă de 64 ani, a rezistat în funcţie în urma unei moţiuni de cenzură în Parlamentul nipon. Moţiunea, depusă de opoziţia conservatoare, critica modul în care a fost gestionată criza provocată de catastrofa din 11 martie.

Moţiunea a fost respinsă cu 293 de voturi la 152, dintre cele 445 de voturi exprimate în Camera Deputaţilor, care are în total 479 de membri.

Alegerile pentru desemnarea viitorului lider vor avea loc luni, iar învingătorul va fi desemnat marţi de Parlament în funcţia de prim-ministru.




×
Subiecte în articol: premier japonia demisia japonez
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close