Antena 3 CNN Externe Protest în Albania: Zeci de mii de oameni cer renumărarea voturilor de la ultimele alegeri (VIDEO)

Protest în Albania: Zeci de mii de oameni cer renumărarea voturilor de la ultimele alegeri (VIDEO)

Protest în Albania: Zeci de mii de oameni cer renumărarea voturilor de la ultimele alegeri (VIDEO)
01 Mai 2010   •   15:44

Tensiunea politică a crescut din nou în Albania. Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat, vineri, la chemarea partidului socialist din opoziţie, pentru a cere renumărarea voturilor de la alegerile de anul trecut. Aproape 200 de oameni, între care mai mulţi deputaţi, au intrat în greva foamei. Socialiştii afirmă că vor continua protestul până li se va face dreptate.

Alegerile de la 28 iunie au fost câştigate, la o diferenţă minimă, de partidul democrat, de orientare anticomunistă, aflat deja la guvernare. Observatorii străini au apreciat că scrutinul a fost mai corect decât în trecut, dar nu a respectat pe deplin normele internaţionale.

Partidul socialist, urmaş al comuniştilor, susţine că victoria ar fi fost de partea sa dacă s-ar fi renumărat voturile declarate "neregulamentare". După ce au boicotat lucrările Parlamentului, socialiştii au trecut, acum, la acţiuni mai dure. Liderul partidului, primar al Tiranei, susţine că a adunat o sută de mii de oameni la mitingul de vineri, sub lozinca "Renumăraţi voturile sau plecaţi", adresată, bineînţeles, guvernului.

Socialiştii spun că vor protesta în continuare cel puţin 12 zile. În faţa sediului Guvernului au fost ridicate corturi pentru greviştii foamei, printre care sunt şi 22 de deputaţi. Situaţia poate degenera, întrucât, sâmbătă, partizanii guvernului au programat un miting în aceeaşi piaţă. Iar în Albania, de la căderea comunismului, disputele politice au dus, nu o dată, la acte de violenţă.




Antena 3


×
Subiecte în articol: protest Albania tensiuni
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close