Antena 3 CNN Externe Șeful Statului Major al SUA a luat măsuri în secret pentru a evita un război cu China. El se temea că Trump e nebun

Șeful Statului Major al SUA a luat măsuri în secret pentru a evita un război cu China. El se temea că Trump e nebun

Generalul Mark Milley, şefului Statului Major al SUA, l-ar fi deposedat pe Donald Trump de puterile nucleare, potrivit dezvăluirii din cartea despre trecerea Americii de la administrația Trump la administrația Biden, a celebrului jurnalist Bob Woodward.

Șeful Statului Major al SUA a luat măsuri în secret pentru a evita un război cu China. El se temea că Trump e nebun
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    15 Sep 2021   •   10:21

Temându-se de acțiunile lui Trump în ultimele sale săptămâni ca președinte al SUA, șeful Statului Major și-a sunat omologul chinez pentru a-l asigura că nu va izbucni un război între cele două țări.

Acesta i-a telefonat generalului Li Zuocheng de două ori: la 30 octombrie, cu puţin înainte de alegerile prezidenţiale americane, şi la 8 ianuarie, la două zile după asaltul partizanilor lui Donald Trump asupra Capitoliului de la Washington.

"Generale Li, vreau să vă asigur că statul american este stabil şi că totul va fi bine", i-a spus el în cursul primului apel telefonic.

"Nu vom ataca, nici nu vom desfăşura operaţiuni militare împotriva voastră".

”Dacă vom ataca, te voi suna din timp. Nu va fi o surpriză”

Generalul Milley i-a telefonat din nou omologului său chinez două luni mai târziu, după asaltul mortal asupra Congresului SUA

"Totul este în regulă", i-a spus el. "Dar democraţia este uneori dezordonată", a continuat.

În cartea  „Peril” (a celebrului jurnalist Bob Woodward, cel care a scris, împreună cu Carl Bernstein, scandalul Watergate, care l-a obligat pe preşedintele Nixon să demisioneze, şi Robert Acosta, reporter politic la Washington Post), se menționează că îngrijorările lui Li nu s-au rispit, nici după ultimul apel al generalului Milley.

Șeful Statului Major credea că Trump este instabil din punct de vedere psihologic, părere împărtășită și de preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Pelosi ar fi vorbit anterior cu Milley vrând să se asigure că Donald Trump nu poate folosi codurile nucleare, și că Șeful Statului Major a asigurat-o că dacă Donald Trump ordonă o lovitură nucleară, el este cel care trebuie să fie informat mai întâi.

Se pare că generalul le-a cerut ofițerilor Statului Major să jure că înaintea oricărui atac ordonat de fostul președinte, el va fi primul anunțat, potrivit France 24.

Milley a vorbit cu ceilalţi şefi militari, cu şeful CIA şi cu cel al Securităţii Naţionale, generalul Nakasone, pentru a cere supraveghere maximă a fostului președinte

Cartea ”Peril” a provocat o furtună politică în câteva ore, unii acuzându-l pe Milley de trădare pentru că şi-ar fi depăşit puterile.

Politicieni precum senatorii Marco Rubio şi Rand Paul cer ca generalul să fie retrogradat.

Reţeaua de televiziune Fox solicită intervenţia Curţii Marţiale, care să ia măsuri împotriva unuia care l-a deposedat pe Trump de rolul său de comandant-suprem.

Nu există nicio îndoială că, dacă a făcut ceea ce i se atribuie (generalul nu a negat nimic), Milley a comis infracţiuni, potrivit Mediafax.

Dar comentatorii de stânga îl absolvă la unison susţinând că a acţionat în circumstanţe istorice extraordinare, cu singurul obiectiv: de a evita o criză militară necontrolată sau chiar un accident nuclear.

 

 

 

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close