Antena 3 CNN Externe Șoigu: "Rusia a transformat avioane de luptă din Belarus în lansatoare de focoase nucleare"

Șoigu: "Rusia a transformat avioane de luptă din Belarus în lansatoare de focoase nucleare"

Mai multe avioane ale Forțelor Aeriene din Belarus au fost transformate în transportoare de focoase nucleare.

Șoigu: "Rusia a transformat avioane de luptă din Belarus în lansatoare de focoase nucleare"
Sursa foto: Wikipedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Apr 2023   •   14:04

Declarația a fost făcută de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, la o întâlnire cu Comandamentul Forțelor Armate ruse, potrivit agenției TASS.

"Unele dintre avioanele de atac belaruse au dobândit capacitatea de a lovi ținte inamice cu arme dotate cu focoase nucleare", a menționat Șoigu.

Potrivit sursei citate, armata belarusă a primit și complexul lansator Iskander-M, care poate utiliza rachete cu încărcătură nucleară.

Ministrul rus a subliniat că mișcarea vine ca răspuns la creșterea pregătirii de luptă a forțelor NATO și la intensificarea activităților de recunoaștere ale Alianței în apropierea granițelor Rusiei și Belarusului.

Citește și: Propaganda Moscovei amenință Polonia cu bomba atomică | Radu Tudor: "O să tot auzim astfel de amenințări"

În octombrie anul trecut, Konstantin Vorontsov, adjunct al șefului delegației ruse la o reuniune a Comitetului Adunării Generale a ONU, a menționat că planurile Moscovei în Belarus urmăresc transferul lansatoarelor Iskander-M cu dublă echipare și dotarea unor aparate Suhoi Su-25 aparținând aviației belaruse cu capacitatea tehnică de a  transporta arme nucleare.

La momentul respectiv, acest oficial rus nu a menționat că Moscova va transforma efectiv aceste avioane în transportoare dotate cu ogive nucleare.

Însă la sfârșitul lunii martie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova și Minsk au convenit să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus.

Președintele a subliniat că acest lucru nu încalcă niciun angajament internațional, întrucât nu se pune problema unui transfer de arme. Până la 1 iulie, construcția instalației de depozitare a armamentului nuclear urmează să fie finalizată, conform angajamentului părții ruse.

Foto: avion de luptă rusesc Suhoi Su-25

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close