Antena 3 CNN Externe SUA au avertizat Moscova despre un atentat terorist care ar viza mari adunări: "Toate forțele Rusiei sunt direcționate împotriva Ucrainei. Au pierdut controlul!"

SUA au avertizat Moscova despre un atentat terorist care ar viza mari adunări: "Toate forțele Rusiei sunt direcționate împotriva Ucrainei. Au pierdut controlul!"

Statele Unite au avertizat Rusia în martie cu privire la un atac terorist care ar putea să vizeze "mari adunări" la Moscova.

de Ştefan Petrică    |    23 Mar 2024   •   10:10

Statele Unite dispun de informații care confirmă revendicarea atacului de către Statul Islamic, a declarat un oficial american.

Vorbind sub rezerva anonimatului, oficialul a declarat că SUA au avertizat Rusia în ultimele săptămâni cu privire la posibilitatea unui atac.

"I-am avertizat pe ruși în mod corespunzător", a declarat oficialul pentru Reuters.

Între timp, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a declarat pentru NBC News că SUA au împărtășit cu guvernul rus informații despre un potențial atac terorist la Moscova la începutul acestei luni.

Ambasada SUA din Rusia i-a avertizat pe cetățenii americani să evite mulțimile pe 7 martie și a declarat că monitorizează rapoartele potrivit cărora extremiștii ar putea ataca adunările mari din Moscova.

"La începutul acestei luni, guvernul SUA a avut informații despre un atac terorist planificat la Moscova - care ar putea viza adunări mari, inclusiv concerte - ceea ce a determinat Departamentul de Stat să emită un avertisment public pentru americanii din Rusia", a declarat purtătorul de cuvânt al NSC, Adrienne Watson.

Conflictul ruso-cecen

"În 1990 Republica Cecenă și-a proclamat independența. Asta a stârnit reacție ce a dus la două războaie ruso-cecene fiindcă prin Cecenia trec niște conducte cu petrol și nu se putea să-i lase. În 2000 au fost învinși prin trădare.

Kadîrov a trecut de partea Rusiei, iar Moscova i-a încredințat lui, iar mai târziu fiului său Ramzan Kadîrov, conducerea respectivei zone care acum are statut de Republică în cadrul Federației Ruse.

Ramzan Kadîrov a organizat faimoase batalioane care s-au ilustrat prin ferocitate în războiul cu Ucraina.

Problema este că în timp ce trupele lui Ramzan Kadîrov erau în Ucraina, lucrurile au luat-o razna în Cecenia.

Acest atentat este revendicat de Cecenia. Trebuie să vedem cum vor evolua lucrurile.

SUA a avertizat Moscova că ar putea exista un astfel de atentat

"Trebuie să existe o capacitate de răspund anti-teroristă. Ei au doua batalioane specializate care, cu asta trebuiau să se ocupe.

Acest atac este revendicat de Cecenia. Trebuie să vedem cum vor avansa lucrurile.

Rusia nu a avut cu ce să reacționeze pentru că toate forțele disponibile sunt direcționate împotriva Ucrainei.

Au pierdut controlul în Cecenia unde a izbucnit o mișcare islamistă", a spus colonelul SRI în rezervă, Tudor Păcuraru.

×
Subiecte în articol: Rusia Moscova atac terorist SUA
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close