Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Christine Lagarde: Nu sunt "candidată" la preşedinţia Comisiei Europene

Christine Lagarde: Nu sunt "candidată" la preşedinţia Comisiei Europene

Christine Lagarde: Nu sunt "candidată" la preşedinţia Comisiei Europene
06 Iun 2014   •   15:15

Directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a declarat vineri că nu este candidată la preşedinţia Comisiei Europene, după ce în ultimele zile au apărut speculaţii privind o posibilă candidatură a sa, scrie AFP.
   
"În ceea ce priveşte această afacere a UE, eu nu sunt candidată. Am un loc de muncă, eu îl consider destul de important şi intenţionez să îmi închei mandatul", a declarat fostul ministru francez al Economiei, în cadrul unei conferinţe de presă.
   
Christine Lagarde a preluat mandatul de director general al FMI în iulie 2011 şi va rămâne în funcţie până în 2016.
   
Declaraţia intervine în contextul discuţiilor tensionate din cadrul UE în legătură cu alegerea preşedintelui Comisiei Europene, în special între premierul britanic David Cameron şi cancelarul german Angela Merkel. Cei doi au avut joi, la summitul G7 de la Bruxelles, o "discuţie sinceră" privind candidatura lui Jean-Claude Juncker.
   
Premierul David Cameron şi-a anunţat opoziţia faţă de candidatura lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene încă de săptămâna trecută, după anunţarea rezultatelor la alegerile europene.
   
În schimb, Angela Merkel şi-a anunţat susţinerea pentru fostul premier luxemburghez, însă a subliniat necesitatea să se ţină cont şi de poziţia Londrei.
   
Aceste divergenţe au relansat joi speculaţiile în legătură cu o eventuală candidatură a directorului general al FMI, Christine Lagarde, care a respins categoric o astfel de posibilitate. Premierul social-democrat din Danemarca, Helle Thorning-Schmidt, ar fi, de asemenea, interesată de preşedinţia Comisiei Europene.
   
Şefii de stat şi de guvern din statele UE urmează să propună numele viitorului preşedinte al Comisiei Europene la summitul programat la 26 şi 27 iunie la Bruxelles. Parlamentul European se va pronunţa asupra acestei propuneri în sesiunea programată pentru jumătatea lunii iulie la Strasbourg.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close