Antena 3 CNN Externe Veste uriașă pentru cetățenii UE din Marea Britanie. Guvernul nu va ataca o decizie luată de instanță în favoarea lor

Veste uriașă pentru cetățenii UE din Marea Britanie. Guvernul nu va ataca o decizie luată de instanță în favoarea lor

O hotărâre a Înaltei Curți din Marea Britanie vizând legalitatea statutului a peste 2,5 milioane de cetățeni ai Uniunii Europene (UE) care trăiesc în Regatul Unit va rămâne în vigoare.

Veste uriașă pentru cetățenii UE din Marea Britanie. Guvernul nu va ataca o decizie luată de instanță în favoarea lor
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Feb 2023   •   14:21

Ministerul britanic de Interne a confirmat că nu va face apel la această hotărâre, deși a anterior a afirmat contrariul.

Concret, este vorba despre faptul că instanța de judecată a declarat ilegală schema guvernamentală prin care cetățenii UE erau obligați să solicite, din nou, după Brexit, dreptul de a trăi pe teritoriul Marii Britanii.

În cazul în care hotărâre nu era invalidată de instanță, mulți cetățeni europeni riscau să-și piardă dreptul de ședere dacă nu solicitau, în continuare, statutul de rezident sau statutul "pre-settled" în decurs de cinci ani.

Decizia nu este definitivă dar, odată ce guvernul și-a anunțat intenția de a nu o contesta, ea se va reflecta asupra celor peste 2,4 milioane de persoane care au în prezent statutul de rezident temporar.

Citește și: Un român și-a rupt pașaportul pe aeroportul Luton din Marea Britanie

Cazul a fost adus la Înalta Curte de Autoritatea Independentă de Monitorizare (IMA), un organism înființat pentru drepturile cetățenilor UE din Regat după Brexit.

Demersul IMA a fost susținut de Comisia Europeană și de "the3million", un grup care reprezintă cetățenii UE din Regatul Unit.

IMA a comentat că decizia Înaltei Curți a dezamorsat "o bombă cu ceas", relatează BBC.

Foto: Oameni traversând London Bridge. În fundal se văd Parlamentul și turnul cu orologiul Big Ben. Londra, 6 februarie 2023

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close