Antena 3 CNN Externe Preşedintele chinez Xi Jinping se întâlneşte în SUA cu preşedintele american Joe Biden | "Este anticipată o discuție dură!"

Preşedintele chinez Xi Jinping se întâlneşte în SUA cu preşedintele american Joe Biden | "Este anticipată o discuție dură!"

Președintele american Joe Biden se va întâlni, luna aceasta, cu omologul chinez Xi Jinping.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Noi 2023   •   13:08

Anunțul a fost făcut de Casa Albă.

Este de așteptat ca întâlnirea celor doi președinți să aibă loc în marja summit-ului Cooperării Economice Asia-Pacific, APEC, de la San Francisco.

Acest eveniment se va desfășura în perioada 11 - 17 noiembrie.

"O competiție intensă înseamnă o diplomație intensă. Politica noastră și modul în care abordăm China nu s-au schimbat", a spus secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Ea a refuzat să ofere detalii despre agenda lui Biden la evenimentul de la San Francisco, dar a menționat că este previzibil că acesta va avea "o conversație dură" cu Xi Jinping.

Citește și: Joe Biden a ordonat bombardarea a unor ținte militare din Siria folosite de grupările susținute de Iran

Întâlnirea Biden - Xi are loc în contextul în care Casa Albă face eforturi pentru a urgenta asistența de securitate și ajutorul umanitar pentru Israel, pe fondul războiului declanșat de Hamas.

În același timp, SUA continuă să sprijine Ucraina în războiul pornit de Rusia, care durează de peste 600 de zile.

Aceste realități exercită presiuni suplimentare asupra relației dintre SUA și China, care a fost afectată în ultimii ani de un război comercial acutizat în timpul administrației Trump, notează presa internațională.

Xi Jinping este cel mai puternic aliat financiar al președintelui rus Vladimir Putin, iar sprijinul din partea Beijingului este esențial pentru a menține în viață efortul de război al Rusiei.

Administrația Biden a avertizat anterior China să nu ajute Rusia în războiul în Ucraina.

La începutul acestei luni, Xi și Putin s-au întâlnit la Beijing. Penultima lor întâlnire a avut loc în martie, anul acesta, la Kremlin.

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close