Antena 3 CNN Ghidul pensiilor private din România Asistența acordată de ASF participanților

Asistența acordată de ASF participanților

ASF a stabilit obligația administratorilor fondurilor de pensii facultative de a oferi facilităţi on-line pentru verificarea activelor din contul personal, precum şi informaţii privind evoluţia fondurilor de pensii administrate sau politica de investiţii a fiecărui fond în parte. În plus, participantul este îndreptăţit să solicite administratorului informaţii suplimentare ori de câte ori consideră necesar, contra cost. Prospectele fondurilor de pensii menţionează clar regimul în care se desfăşoară această operaţiune.

Asistența acordată de ASF participanților
Sursa foto: www.pexels.com
19 Oct 2021   •   23:35

Administratorii fondurilor autorizate în prezent în România oferă acest serviciu gratuit sau contra unui cost care nu depăşeşte costul efectiv de punere la dispoziţie a informaţiilor. Administratorii fondurilor de pensii au obligaţia de a transmite, până pe data de 15 mai a fiecărui an, în scris şi cu titlu gratuit fiecărui participant, la ultima adresă de corespondenţă comunicată, informaţii despre evoluţia contului de pensie privată în anul precedent, activul personal, respectiv despre numărul de unităţi de fond şi valoarea acestora, precum şi date despre situaţia financiară a fondului de pensii facultative şi cea a societăţii de administrare a respectivului fond de pensii. De asemenea, administratorii au obligaţia de a notifica în scris participanţii ori de câte ori se înregistrează o situaţie de neplată a contribuţiei, astfel încât, dacă în numele participantului contribuie şi angajatorul său, angajatul va fi avertizat de către administratorul fondului în cazul în care contribuţia nu este virată.

Principala misiune a ASF o reprezintă protejarea intereselor participanților şi ale beneficiarilor, prin asigurarea unei funcționări eficiente a sistemului de pensii private şi prin informarea corectă asupra acestuia. De aceea, ASF îşi propune să rămână una din cele mai importante surse de materiale de educație financiară, de analize, studii şi publicații privind pensiile private. De asemenea, pe pagina de internet a ASF www.asfromania.ro puteți accesa Registrul tuturor entităților autorizate să desfăşoare activități legate de sistemul de pensii facultative pe teritoriul României, precum şi întreaga legislație aplicabilă şi deciziile adoptate în activitatea de supraveghere față de entități. În vederea protejării intereselor participanţilor şi ale beneficiarilor, ASF desfăşoară permanent activităţi de supraveghere şi control pentru a asigura respectarea, de către entităţile implicate, a dispoziţiilor legale în vigoare, în sistemul de pensii private.

UTIL: ASF a pus la dispoziția consumatorilor o linie telefonică gratuită prin intermediul căreia vă poate răspunde la diferite întrebări şi vă poate consilia în caz de probleme. TELVERDE: 0800 825 627

Ghidul participantului la sistemul de pensii facultative Pilonul III

Ce este pensia facultativă?

Participarea la un fond de pensii facultative

Protecția participantului

Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close