Antena 3 CNN International News Cum arată ajutorul militar al lumii libere pentru Ucraina: o țară europeană a lăsat SUA mult în urmă, la numărul de tancuri | UE, al doilea mare furnizor

Cum arată ajutorul militar al lumii libere pentru Ucraina: o țară europeană a lăsat SUA mult în urmă, la numărul de tancuri | UE, al doilea mare furnizor

Țări din întreaga lume s-au angajat, individual, să ofere asistență militară directă Ucrainei în valoare totală de aproape 100 de miliarde de dolari.

Cum arată ajutorul militar al lumii libere pentru Ucraina: o țară europeană a lăsat SUA mult în urmă, la numărul de tancuri | UE, al doilea mare furnizor
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Sgt. Samuel Fletcher, US Marines
de Adrian Iclozan    |    06 Oct 2023   •   17:55

Circa jumătate din această sumă provine din Statele Unite, potrivit datelor Institutului Kiel pentru Economie Mondială, citate de CNN.

Datele sunt valabile la nivelul lunii iulie 2023.

Înainte de recentul blocaj, Congresul SUA a aprobat aproximativ 46,6 miliarde de dolari în ajutor militar direct pentru Ucraina, în intervalul de timp de când statele NATO au început să organizeze sprijinul pentru guvernul de la Kiev, cu o lună înainte de invazia rusă.

Cele aproape 47 de miliarde din SUA sunt parte a unui buget total de ajutor de 113 miliarde de dolari, atât pentru apărare, cât și pentru nevoile civile.

Ajutor militar direct pentru Ucraina: SUA, 47%, Uniunea Europeană, 39%

Însă nu toată această sumă este menită să ajungă direct în Ucraina.

O parte din fonduri au ca destinație chiar armata americană, pentru a-și reface inventarele militare după livrările anterioare de armament și muniție.

În ansamblu, țările Uniunii Europene au alocat 38 de miliarde de dolari în sprijin militar direct pentru Kiev, Germania, Danemarca și Polonia fiind cei mai mari contributori.

Regatul Unit a promis un ajutor militar direct de peste 7 miliarde de dolari.

Procentual, SUA și blocul UE contează în calitate de cei mai mari furnizori militari direcți, cu 47%, respectiv 39% din totalul celor aproximativ 100 de miliarde.

Polonia, cel mai mare furnizor de tancuri în Ucraina

Treizeci și trei de țări au promis arme și echipamente militare Ucrainei, potrivit Institutului Kiel.

Alte câteva au oferit instruire și alte tipuri de asistență militară indirectă.

Numărul de tancuri pe care Polonia s-a angajat să le ofere Ucrainei este de neegalat de nicio altă țară: 324, arată datele. 

SUA au oferit mai puțin de un sfert din acest număr.

Însă Statele Unite conduc plutonul în ceea ce privește asistența cu arme grele și muniția aferentă, precum și în ceea ce privește echiparea infanteriei ușoare, cu cel puțin 150 de milioane de unități de muniție promise.

De asemenea, lista sistemelor angajate de Washington include 38 de lansatoare multiple de rachete și 270 de piese de artilerie de câmp - așa-numitele obuziere. 

Ambele s-au dovedit eficiente pe linia frontului, potrivit oficialilor ucraineni.

Cel puțin 35 de sisteme de rachete antiaeriene sol-aer au fost, de asemenea, alocate de SUA în favoarea Ucrainei iar numărul este, probabil, mai mare, deoarece unele livrări nu au fost dezvăluite, notează CNN.

Foto principală: sistem HIMARS

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close