Antena 3 CNN International News Peste 200.000 de copii au fost victime ale abuzurilor Bisericii Catolice din Franța în decurs de 70 de ani

Peste 200.000 de copii au fost victime ale abuzurilor Bisericii Catolice din Franța în decurs de 70 de ani

Raportul unei comisii independente care investighează abuzul sexual asupra copiilor în Biserica Catolică Franceză (CIASE) a arătat că peste 200.000 de copii au fost abuzaţi de către membrii ai Bisericii Catolice din Franța între anii 1950 şi 2020.

Peste 200.000 de copii au fost victime ale abuzurilor Bisericii Catolice din Franța în decurs de 70 de ani
Sursa foto: Pixabay
de Alexandra Ionescu    |    05 Oct 2021   •   11:59

Raportul publicat marţi arată că un număr de 216.000 de minori au fost abuzaţi în ultimii 70 de ani. Acest număr creşte până la 330.000, dacă vorbim  non-clerici ai Bisericii, de exemplu, din şcoli catolice, sau programe pentru tineret, potrivit lui Jean-Marc Sauve, șeful CIASE.

Între 2.900 şi 3.200 de pedofili, preoți și alți membri ai bisericii, au fost identificați în cadrul anchetelor comisiei, a spus Sauve, cu câteva zile înainte de publicarea raportului pe această temă.

Aceste cifre au fost extrapolate dintr-un studiu al Institutului Național de Sănătate Publică din Franța. 

Vorbind despre descoperirile făcute, Sauve a spus că minorii au fost mai predispuși abuzului în interiorul Bisericii Catolice decât în alte școli sau tabere de vară, sau în orice alt loc decât acasă.

Problema a fost sistemică, iar violența sexuală nu a fost limitată la ”doar câteva oi negre”. 

”Atunci când a fost informată despre aceste abuzuri, Biserica (Catolică) nu a luat nicio măsură pentru a proteja copiii de predatori”, potrivit lui Sauve.

La începutul anului, el a spus pentru CNN că se teme că numărul victimelor ”să ajungă la cel puțin 10.000”.

Dar numărul final al minorilor abuzați se crede că este de 30 de ori mai mare decât estimatul inițial, conform raportului.

Biserica Catolică Franceză nu a comentat momentan pe acest subiect. 

Raportul a analizat și "mecanismele, îndeosebi instituționale și culturale" din cadrul bisericii, care au făcut posibil acest fenomen și perpetuare în funcții a făptașilor.

Comisia care a realizat raportul este alcătuită din 22 de juridici, medici, istorici, sociologi și teologi.

Ea a fost formată în 2018, după ce Papa Francisc a adoptat o măsură importantă care îi obligă pe cei care au cunoștință de abuzuri comise în Biserică să le raporteze superiorilor.

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close