Antena 3 CNN International News Joe Biden a dezvăluit ce așteaptă de la Xi Jinping pentru ca întâlnirea lor din San Francisco să fie un succes | Prima vizită a președintelui chinez în SUA, în ultimii șase ani

Joe Biden a dezvăluit ce așteaptă de la Xi Jinping pentru ca întâlnirea lor din San Francisco să fie un succes | Prima vizită a președintelui chinez în SUA, în ultimii șase ani

Președintele chinez, Xi Jinping, se întâlnește astăzi pe pământ american, la San Francisco, cu omologul său, Joe Biden, iar liderul de la Washington speră ca discuțiile bilaterale să ducă la o relație mai stabilă între Statele Unite și China.

Joe Biden a dezvăluit ce așteaptă de la Xi Jinping pentru ca întâlnirea lor din San Francisco să fie un succes | Prima vizită a președintelui chinez în SUA, în ultimii șase ani
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Li Xueren
de Adrian Iclozan    |    15 Noi 2023   •   16:19

Este prima vizită a lui Xi Jinping în SUA, în ultimii șase ani. Precedenta a avut loc în 2017, în mandatul președintelui de atunci, Donald Trump.

În prezent, pe fondul tensionat al războaielor din Orientul Mijlociu și din Europa, Joe Biden speră să prevină detonarea unei alte crize pe finalul acestui prim mandat al său, în vreme ce se pregătește pentru alegerile de la care speră un al doilea mandat, anul viitor, arată CNN într-un comentariu pe site-ul său. 

Președintele american vrea să le demonstreze nu doar cetățenilor săi, ci și lui Xi, în mod direct, că o relație îmbunătățită între Washington și Beijing este în interesul tuturor, opinează sursa citată.

Citește și: Sprijinul lui Joe Biden pentru Israel riscă să-i piardă alegerile prezidențiale în 2024 

Înaintea discuțiilor, oficialii americani au avut grijă să tempereze așteptările, comunicând că nu anticipează o listă lungă de rezultate.

Nu se știe nici măcar dacă va fi o declarație comună, care este uzuală în astfel de circumstanțe.

Obiectivul principal al discuțiilor pare să fie restabilirea canalelor de comunicare, în principal prin intermediul armatei, pentru a evita situațiile de care oficialii americani se tem că ar putea duce la un conflict deschis între China și SUA.

Biden: "Un succes ar însemna revenirea relațiilor la un curs normal"

Joe Biden a declarat că un succes al întâlnirii de miercuri ar fi revenirea la un "curs normal" cu Beijingul.

El a spus că acest lucru include corespondența, posibilitatea de a vorbi telefonic cu omologul său în cazul unei crize și posibilitatea ca armatele celor două state să aibă, în continuare, contact una cu cealaltă.

Anterior întâlnirii de la San Francisco - desfășurată în marja summit-ului Cooperării Asia - Pacific, APEC - oficialii americani au pregătit terenul: consilierul pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, s-a întâlnit de trei ori cu ministrul chinez de Externe, Wang Yi.

De asemenea, secretarul de stat Antony Blinken, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, secretarul pentru Comerț, Gina Raimondo, și emisarul american pentru Climă, John Kerry, au călătorit la Beijing.

La rândul lor, mai mulți oficiali chinezi de rang înalt - inclusiv ministrul de Externe - au călătorit în SUA pentru a se întâlni cu omologii americani.

Surse americane: chinezii încep să accepte ideea cooperării, pentru a evita un conflict

Surse americane confirmă, în context, că au fost stabilite consultări la nivel de lucru cu Beijingul pe subiecte deosebit de sensibile, cum ar fi controlul armelor și problemele maritime.

De asemenea, partea americană ar fi văzut în ultimele luni semnale potrivit cărora chinezii încep să accepte ideea colaborării între cele două țări, pentru a-și consolida liniile de comunicare și pentru a atenua neînțelegerile.

"Acum este momentul pentru diplomație la nivel înalt. O competiție intensă necesită o diplomație intensă pentru a gestiona tensiunile și pentru a preveni ca această competiție să ajungă la conflict sau confruntare", a declarat un oficial de rang înalt al administrației Biden, citat de CNN.

Foto: Xi Jinping și Joe Biden, fotografiați la 14 noiembrie 2022, în timpul summit-ului G20 din Indonezia

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close