Antena 3 CNN International News Luare de ostatici transmisă live, într-o sinagogă. Operațiune de salvare de 11 ore cu intervenția FBI

Luare de ostatici transmisă live, într-o sinagogă. Operațiune de salvare de 11 ore cu intervenția FBI

O echipă de elită FBI a intrat într-o sinagogă și a reușit să recupereze în siguranță trei prizonieri rămași, după o luare de ostatici de aproape 11 ore, au declarat oficialii federali și locali. Singurul suspect este mort. Joe Biden și premierul Israelului au fost în permaneneță la curent cu desfășurarea acțiunii.

Luare de ostatici transmisă live, într-o sinagogă. Operațiune de salvare de 11 ore cu intervenția FBI
Sursa foto: Twitter/ CNN Breaking News
de Cerasela Stafie    |    16 Ian 2022   •   12:48

Un bărbat înarmat a intrat în Congregația Beth Israel, din Colleyville, Texas, în timp ce sinagoga transmitea în direct slujba de dimineață de Sabat pe Facebook și Zoom, în jurul orei locale 11:00, sâmbătă, a declarat șeful poliției din Colleyville, Michael Miller. Fluxul live a surprins o parte a incidentului, înainte de a fi întrerupt.

Un membru al congregației, Stacey Silverman, a descris că a urmărit streamul în direct timp de mai mult de o oră, ascultând suspectul răzvrătit, oscilând între ”nu sunt un criminal” și a cere scuze pentru situație. Suspectul vorbea și în diferite limbi și ”țipa isteric”.

”În orice moment, am crezut că va fi o împușcătură”, a spus Silverman, adăugând că suspectul a pretins că are o bombă.
Autoritățile au evacuat rezidenții care locuiau în apropierea sinagogii ca măsură de precauție, în timp ce echipele au negociat cu atacatorul.

Operațiunea impresionantă de salvare a adunat echipe SWAT locale, statale și federale, precum și echipa de salvare a ostaticilor a FBI, care a zburat în Texas din Quantico, Virginia.

Patru persoane, inclusiv un rabin, au fost luate ostatici. Un bărbat a fost eliberat nevătămat în jurul orei locale 17:00.

Ceilalți oameni au reușit să iasă din sinagogă aproximativ 11 ore mai târziu. Operațiunea a necesitat implicarea birourilor FBI din Tel Aviv și Londra.

Premierul israelian și președintele american au fost în permanență informați de derularea evenimentelor. Joe Biden a mulțumit forțelor de ordine de stat, locale și federale pentru munca depusă și salvarea oamenilor. El a spus că autoritățile vor afla mai multe ”în zilele următoare despre motivațiile atacului”

”Dar permiteți-mi să fiu clar pentru oricine intenționează să răspândească ura – vom fi împotriva antisemitismului și împotriva ascensiunii extremismului în această țară”, a spus Biden într-o declarație de la Casa Albă.

Cu toate acestea, ulterior, anchetatorii au ajuns la concluzia că luarea de ostatici ar fi fost motivată de dorința de a o elibera pe Aafia Siddiqui, infractoare ispășește o pedeapsă de 86 de ani într-o unitate din Texas, și nu ar avea legături cu antisemitismul. Ea a fost condamnată în 2010 pentru șapte acuzații, inclusiv tentativă de omor și atac armat asupra ofițerilor americani în Afganistan.

Congregația Beth Israel deservește 157 de familii de membri. Sinagoga, înființată în 1999, a fost prima congregație evreiască din nord-estul comitatului Tarrant, potrivit site-ului CBI. 

Se țin slujbe de Sabat dimineața în fiecare sâmbătă, iar membrii și non-membrii deopotrivă sunt bineveniți să urmărească de acasă transmisiunea live, o practică pe care multe sinagogi au adoptat-o ​​din cauza pandemiei de Covid-19.

×
Subiecte în articol: luare de ostatici live sinagoga FBI
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close