Antena 3 CNN International News Moscova l-a lăsat fără bani pe Evgheni Prigojin înainte de rebeliunea armată, scrie presa rusă de stat

Moscova l-a lăsat fără bani pe Evgheni Prigojin înainte de rebeliunea armată, scrie presa rusă de stat

Presa rusă de stat scrie că unul dintre motivele care au declanșat rebeliunea armată a mercenarilor Wagner este de natură financiară.

Moscova l-a lăsat fără bani pe Evgheni Prigojin înainte de rebeliunea armată, scrie presa rusă de stat
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Iun 2023   •   15:24

Agențiile de presă TASS și RIA Novosti îl citează pe Andrei Kartapolov, șeful Comisiei de Apărare din Duma de Stat, și relatează, joi, că șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a fost informat de Ministerul rus al Apărării că gruparea sa paramilitară nu va mai putea participa la campania militară din Ucraina. 

Decizia a fost luată pentru că Prigojin (foto) a refuzat să dea curs unui ordin al ministerului, care spune că toți mercenarii de pe frontul din Ucraina (numiți "voluntari" în birocrația oficială moscovită) trebuie să încheie contracte cu instituția condusă de Serghei Șoigu.

În acest context, șeful Wagner a fost notificat că nu va mai primi finanțare din partea Ministerului Apărării, a spus oficialul rus citat de TASS și RIA Novosti.

Citește și: FT: Generalul Serghei Surovikin a fost încarcerat în Rusia, după revolta Wagner 

Președintele rus Vladimir Putin, care încearcă să-și reafirme autoritatea afectată de rebeliunea mercenarilor, a dezvăluit că gruparea Wagner a fost finanțată de stat cu echivalentul a un miliard de dolari pe an iar Evgheni Prigojin a câștigat, în același interval de timp, o sumă similară din contractele aferente afacerii sale de catering.

Între timp, Evgheni Prigojin s-a refugiat în Belarus iar președintele acestei țări, Aleksandr Lukașenko, a confirmat prezența lui acolo.

Nu este clar cât i se va permite lui Prigojin să rămână în această țară.

Într-un mesaj transmis la începutul acestei săptămâni, el a negat că insurecția sa ar fi avut ca obiectiv răsturnarea regimului de la Moscova și a estimat, pe de altă parte, că doar "unul sau două procente" dintre combatanții Wagner vor semna contracte cu Ministerul rus al Apărării.

×
Subiecte în articol: Andrei Kartapolov Evgheni Prigojin wagner
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close