Antena 3 CNN International News Pakistan, putere nucleară, a lovit ţinte din Iran cu rachete. Atacurile vin după lovituri efectuate de Teheran pe teritoriul pakistanez

Pakistan, putere nucleară, a lovit ţinte din Iran cu rachete. Atacurile vin după lovituri efectuate de Teheran pe teritoriul pakistanez

Pakistanul a țintit și lovit șapte locații din Iran, în cel mai recent incident de la granița comună.

Pakistan, putere nucleară, a lovit ţinte din Iran cu rachete. Atacurile vin după lovituri efectuate de Teheran pe teritoriul pakistanez
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    18 Ian 2024   •   07:43

Cel puțin șapte persoane au fost ucise, joi dimineața, în urma unor explozii în regiunea Sistan și în provincia Balochistan.

Bilanțul a fost ulterior actualizat la zece morți.

Guvernatorul adjunct al provinciei, Alireza Marhamati, a declarat la televiziunea iraniană de stat că între victime sunt trei femei și patru copii, cetățeni străini.

"La ora 4:30 a.m. s-au auzit explozii într-un sat de la frontieră. Mai multe rachete au fost lansate asupra localității", a precizat oficialul.

Potrivit acestuia, o altă explozie a avut loc în apropierea orașului Saravan, fără să provoace victime.

CNN notează că atât Pakistanul, cât și Iranul au luptat multă vreme  împotriva militanților din regiunea Baloch, care sunt activi de-a lungul graniței de 900 de kilometri.

Însă incidentul de joi dimineața marchează o escaladare majoră între cele două puteri vecine și vine în contextul în care ostilitățile regionale din Orientul Mijlociu se intensifică, din cauza războiului anti-Hamas purtat de Israel în Gaza.

Pakistanul a răspuns după o zi la un atac iranian pe teritoriul statului nuclear

Rachetele pakistaneze au lovit Iranul loc la o zi după ce acest stat - supus sancțiunilor internaționale din cauza demersurilor de a se dota cu arma nucleară - a confirmat că a folosit "rachete de precizie și drone" pentru a distruge două bastioane ale grupului militant sunnit Jaish al-Adl.

Țintele vizate de Teheran se află în sud-vestul teritoriului pakistanez.

Potrivit oficialilor locali și Ministerului pakistanez de Externe, loviturile iraniene de miercuri au ucis doi copii și au rănit alți câțiva.

Oficialii de la Islamabad au descris atacul drept o "încălcare neprovocată a spațiului aerian național de către Iran" și au avertizat Teheranul cu "consecințe grave".

Mai mult, Pakistanul și-a rechemat în aceeași zi ambasadorul din Iran și a suspendat toate vizitele la nivel înalt programate de Teheran.

Într-o aparentă justificare defensivă, ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat că țara sa a vizat doar "teroriștii" de pe teritoriul vecinului său dotat cu arme nucleare.

"Niciunul dintre cetățenii țării prietene Pakistan nu a fost vizat de rachetele și dronele Iranului", a susținut Amir-Abdollahian.

 Armata americană a efectuat noi lovituri împotriva rebelilor Houthi din Yemen, susținuți de Iran

În timp ce Iranul s-a implicat într-o escaladare militară cu rachete și drone cu vecinul său nuclear din sud-est, armata americană a efectuat noi lovituri împotriva rebelilor Houthi în Yemen.

Este a patra serie de lovituri în mai puțin de o săptămână pe care SUA le efectuează asupra acestor insurgenți susținuți de Iran care atacă, sub pretextul solidarității cu Gaza, navele comerciale ce navighează pe Marea Roșie.

Răspunsul militar american a venit la doar câteva ore după ce rebelii au lovit, pentru a doua oară în această săptămână, o navă deținută și operată de SUA. 

Cele mai recente lovituri americane se desfășoară pe fondul tensiunilor sporite din Orientul Mijlociu.

Șeful diplomației de la Teheran a avertizat că atacurile grupărilor susținute de Iran în regiune nu se vor opri până când războiul purtat de Israelul împotriva Hamas în Gaza nu se va încheia.

De partea israeliană, responsabilul militar al statului evreu a afirmat, la rândul său, că probabilitatea unui război de-a lungul graniței cu Libanul este acum "mult mai mare" decât în ultima perioadă.

Foto: rachetă pakistaneză Shaheen 1A, capabilă să transporte încărcături nucleare

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close