Antena 3 CNN International News Reacția Rusiei, după valul de condamnări internaționale pentru masacrul de la Bucha

Reacția Rusiei, după valul de condamnări internaționale pentru masacrul de la Bucha

Șeful Comitetului de Investigații din Rusia, Aleksandr Bastrikin, a cerut agenției sale să analizeze relatările privind uciderea de civili de către trupele ruse în orașele din apropierea capitalei ucrainene, Kiev.

Reacția Rusiei, după valul de condamnări internaționale pentru masacrul de la Bucha
Sursa foto: Andrei Cojocaru / Antena 3
de Adrian Iclozan    |    04 Apr 2022   •   14:41

Însă analiza ordonată de oficialul rus pare să aibă concluzia gata formulată.

"Conform informațiilor noastre, pentru a discredita soldații ruși, Ministerul Apărării din Ucraina a distribuit presei occidentale materiale video filmate în orașul Bucha din regiunea Kiev, drept dovezi ale masacrării civililor (...)", se spune într-o declarație a Comitetului de Investigații, citată de CNN.

Această agenție a statului rus are un istoric în demararea unor investigații motivate politic, inclusiv la adresa liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi, în prezent încarcerat, amintește CNN.

Ministerul rus al Apărării și Kremlinul au respins, la rândul lor, acuzațiile legate crimele împotriva civililor pe care le-ar fi comis armata rusă.

Kremlinul: "Există indicii de contrafaceri și înscenări"

"Din ce am văzut, sunt multiple aspecte pentru care aceste materiale nu pot fi considerate de încredere, întrucât există indicii de contrafacere și înscenări, relevate de specialiștii noștri din Ministerul Apărării. Negăm categoric orice acuzație", a spus, luni, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

El a propus discutarea "incidentului" de la Bucha la reuniunea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și a amintit că o inițiativă similară avansată de Rusia la ONU a fost blocată.

Peskov a refuzat să comenteze ce efect ar avea noile acuzații de crime de război, formulate de Kiev, asupra negocierilor de pace ruso-ucrainene, spunând doar că nu are informații noi legate de viitoarele runde de discuții între părți. 

Occidentul cere investigarea crimelor de război și discută noi sancțiuni împotriva Rusiei

Liderii occidentali au cerut investigarea crimelor de război și noi sancțiuni împotriva Rusiei, după dezvăluirile presei internaționale privind atrocitățile de la Bucha.

Imagini surprinse în această localitate după retragerea trupelor ruse au dezvăluit numeroase cadavre pe străzile din oraș și au atras ample condamnări internaționale la adresa forțelor ruse.

Liderii francez și german au folosit expresia "crime de război" în legătură cu uciderea civililor la Bucha.

Ministrul ucrainean de Interne a anunțat, luni, că, pe baza informațiilor preliminare, se așteaptă ca numărul cadavrelor de civili reperate în regiunea Kiev, după retragerea rușilor, să se ridice la câteva sute.

Foto: case și tehnică militară distruse la Bucha, Ucraina

×
Subiecte în articol: Bucha masacru hanau armata ucraineană
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close