Antena 3 CNN International News Rusia interzice Facebook pe teritoriul țării

Rusia interzice Facebook pe teritoriul țării

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicațiilor din Rusia a anunțat vineri că Facebook va fi interzis pe teritoriul țării.

Rusia interzice Facebook pe teritoriul țării
Sursa foto: Twitter/ POLITICO
de Cerasela Stafie    |    04 Mar 2022   •   22:10

”În martie 2022, a fost luată decizia de a bloca accesul la rețeaua Facebook (deținută de Meta Platforms, Inc.) în Federația Rusă”, se arată în comunicat.

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicațiilor din Rusia a transmis că au existat 26 de cazuri de ”discriminare împotriva mass-media și a resurselor informaționale ruse de către Facebook” începând cu octombrie 2020, pe lângă restricțiile mai recente pe care Facebook le-a impus instituțiilor media de stat ruse.

Ca răspuns, președintele Meta pentru afaceri globale, Nick Clegg, a postat un mesaj pe Twitter: ”în curând milioane de ruși obișnuiți vor fi tăiați de la informații fiabile, lipsiți de modurile lor zilnice de a se conecta cu familia și prietenii și făcuți să nu vorbească. Vom continua să facem tot ce ne stă în putință pentru a ne restabili serviciile, astfel încât acestea să rămână disponibile oamenilor pentru a se exprima în siguranță și a se organiza pentru acțiune.”

Blocarea Facebook vine după ce protestele interne din cauza invaziei în curs de desfășurare a Ucrainei cresc în țară. Rușii au ieșit în stradă în număr masiv pentru a protesta împotriva războiului. Mii de oameni au fost arestați. Regimul a negat orice plan de instituire a legii marțiale, dar a emis amenințări continue la adresa instituțiilor care publică informații care critică ”operațiunea specială”.

Vineri, legislativul rus a avansat o nouă lege împotriva răspândirii ”știrilor false” despre forțele armate ale țării, anuntând o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare. La scurt timp după ce proiectul de lege a fost lansat, BBC a anunțat că va suspenda operațiunile jurnalistice din țară.

Multe platforme tehnologice au început deja să restricționeze serviciile în Rusia. YouTube, deținut de Google, a blocat canalele de știri rusești RT și Sputnik în Europa, de exemplu, în timp ce Facebook a blocat RT și Sputnik în UE și a încetat să mai recomande mass-media rusă de stat la nivel global. De asemenea, Apple a oprit vânzările de produse în țară.

Peste un milion de ucraineni au fugit din țară ca urmare a invaziei, potrivit unei estimări recente a agenției pentru refugiați a Națiunilor Unite.

 

×
Subiecte în articol: Rusia Facebook blocare Război Ucraina
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close