Antena 3 CNN International News Condiția pusă de Rusia pentru o nouă discuție Biden - Putin

Condiția pusă de Rusia pentru o nouă discuție Biden - Putin

Rusia nu exclude o nouă comunicare între președinții rus și american, Joe Biden și Vladimir Putin, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de CNN.

Condiția pusă de Rusia pentru o nouă discuție Biden - Putin
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    20 Ian 2022   •   14:54

Anterior, Peskov a acuzat faptul că declarațiile făcute de Joe Biden - privind "dezastrul" cu care se va confrunta Rusia dacă invadează Ucraina - nu ajută la detensionarea crizei și riscă să destabilizeze situația actuală.

Oficialul Kremlinului a indicat în ce condiții ar putea avea un nou dialog Biden - Putin.

O discuție Biden - Putin, doar după un răspuns în scris al SUA către Rusia

"Nu excludem ca, după ce luăm cunoștință de răspunsul SUA la garanțiile de securitate cerute de Rusia, cei doi șefi de stat să considere că ar fi potrivit să ia legătura și să discute (...) Credem că, în orice caz, o astfel de comunicare poate fi salutată și de folos pentru ambele state", a spus Dmitri Peskov.

El a insistat că un astfel de contact va avea loc "doar după ce Rusia are ocazia să evalueze răspunsul scris din parte Statelor Unite" pe tema garanțiilor de securitate.

Peskov a arătat că au existat "unele semne pozitive" din partea SUA și NATO, dar a menționat că una dintre "prioritățile" Moscovei încă nu a fost abordată: posibila aderare a Ucrainei la NATO.

"Neadmiterea Ucrainei în NATO pe termen scurt nu înseamnă respingerea admiterii Ucrainei în Alianță pe termen mediu", a estimat el. "Toate acestea ar trebui clarificate", a conchis oficialul rus.

Ultima discuție Biden - Putin nu a detensionat criza

Garantarea oficială a neadmiterii Ucrainei în NATO a fost deja respinsă ca inacceptabilă de SUA și Alianța Nord-Atlantică

Miercuri, secretarul de stat american Antony Blinken a menționat că nu va da Moscovei un răspuns scris la solicitările părții ruse atunci când se va întâlni, vineri, la Geneva, cu omologul său, Serghei Lavrov.

Joe Biden și Vladimir Putin au vorbit ultima dată la finele anului trecut, în tentativa de a dezamorsa o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina, în condițiile în care Moscova a mobilizat circa 100.000 de soldați de-a lungul frontierei comune.

După acest dialog, a urmat o perioadă de eforturi diplomatice, care a debutat cu negocierile bilaterale ruso-americane din 9 - 10 ianuarie, de la Geneva și care nu a adus la o reducere a tensiunilor.

Foto: președintele rus Vladimir Putin, aflat la Soci, discută prin videoconferință cu președintele american Joe Biden, 7 decembrie 2021

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close