Antena 3 CNN Meteo Avertizare meteo ANM imediată! Lista zonelor afectate de codul portocaliu de fenomene meteo periculoase

Avertizare meteo ANM imediată! Lista zonelor afectate de codul portocaliu de fenomene meteo periculoase

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare nowcasting de cod portocaliu pentru localități din mai multe județe, valabilă luni, până la ora 20.00.

Avertizare meteo ANM imediată! Lista zonelor afectate de codul portocaliu de fenomene meteo periculoase
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    08 Ian 2024   •   16:33

Avertizarea de fenomene meteo periculoase a fost transmisă și către Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, D.S.U, I.G.S.U., Administraţiile Bazinale de Apă, I.S.U și Prefecturile județelor Brăila, Ialomiţa, Buzău.

"Valabil de la : 08-01-2024 ora 16:00 până la : 08-01-2024 ora 20:00

În zona : Județul Brăila: Ianca, Ulmu, Dudești, Traian, Cireșu, Mircea Vodă, Bărăganul, Zăvoaia, Jirlău, Ciocile, Bordei Verde, Roșiori, Surdila-Găiseanca, Vișani, Surdila-Greci, Făurei;

Județul Ialomiţa: Grivița, Scânteia, Reviga, Traian, Miloșești, Cocora, Valea Ciorii, Colelia;

Județul Buzău: Pogoanele, Săgeata, Padina, Rușețu, Luciu, C.a. Rosetti, Cilibia, Largu, Robeasca;

Se vor semnala : intensificări puternice ale vântului care vor depăși la rafală 80…85 km/h", se arată în informarea ANM.

Citește și: Viscol puternic în România | ANM anunţă cod galben şi cod portocaliu de vreme rea cu temperaturi până la -20 grade

Cod galben polei, ninsori şi vânt în mai multe regiuni ale ţării. Avertizarea ANM, valabilă până marți

Meteorologii au emis, duminică dimineața, o avertizare Cod galben de vânt, polei și ninsori în Moldova, Dobrogea și jumătatea de est a Munteniei, valabilă până marți dimineața. 

În noaptea de marți spre miercuri va fi ger în nord, centru și est, cu minime termice de până la -20...-18 grade.

Administrația Națională de Meteorologie arată că aria precipitațiilor va fi în extindere în toate regiunile. 

Duminică vor fi mai ales ploi, apoi treptat vor predomina ninsorile, iar în Oltenia și Muntenia local se vor acumula 15…30 l/mp. 

Pe alocuri se va depune polei. Vântul va avea intensificări temporare cu viteze în general de 45...50 km/h.

ANM a emis o avertizare Cod galben pentru intensificări ale vântului, polei, ninsori moderate cantitativ și viscol în Moldova, Dobrogea și jumătatea de est a Munteniei.

În intervalul menționat, în județele Suceava, Botoșani, Neamț și Iași va ninge moderat cantitativ și se va depune strat de zăpadă, local de peste 10...15 cm. 

În cursul nopții de duminică spre luni (7/8 ianuarie) și în prima parte a zilei de luni (8 ianuarie) în jumătatea sudică a Moldovei, în cea estică a Munteniei și în Dobrogea vor fi mai ales ploi ce local vor depune polei, apoi vor predomina ninsorile.

Vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55...70 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate redusă.

Meteorologii arată că la începutul săptămânii vremea se va răci semnificativ, astfel încât marți vor fi temperaturi maxime preponderent negative, cuprinse în general între -8 și 0 grade, iar în noaptea de marți spre miercuri (9/10 ianuarie) va fi ger în nord, centru și est, cu minime termice de până la -20...-18 grade.

Pompierii, pregătiți să intervină dacă vremea rea o va impune

Peste 5.000 de pompieri, cu peste 4.000 mijloace tehnice, sunt pregătiți să intervină, la nivel național, în contextul prognozelor de vreme severă emise de către meteorologi, a informat, luni, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a dispus unităţilor subordonate luarea măsurilor necesare pentru gestionarea operativă a unor eventuale situaţii de urgenţă care pot pune în pericol viața și bunurile cetățenilor. 

Potrivit sursei citate, la nevoie, în județele aflate sub incidența codurilor de vreme severă vor fi activate grupele operative şi suplimentate efectivele de personal care să asigure intervenţia imediată. 

La eventualele misiuni de căutare sau salvare a persoanelor sunt pregătite să intervină 39 de autovehicule şenilate, 71 de autospeciale pentru transport personal și victime multiple, 28 de autofreze pentru deblocarea drumurilor, precum și autospeciale de intervenție la incendii și autospeciale SMURD, relevă sursa citată.

Totodată, inspectoratele pentru situații de urgență din țară vor reactualiza procedurile de comunicare cu autorităţile locale pentru asigurarea protecției populației din zonele amenințate sau afectate. Printre măsuri se regăsesc verificarea și cunoașterea situațiilor privind femeile gravide, a persoanelor care urmează tratamente de dializă sau au alte afecțiuni, dar și situația legată de spațiile destinate cazării temporare a persoanelor evacuate sau care necesită ajutor.

De asemenea, vor fi constituite echipe mixte de patrulare pentru executarea misiunilor de recunoaștere destinate identificării persoanelor fără adăpost și asigurarea transportului acestora în spații special amenajate de către autoritățile responsabile.

Aceste măsuri ale IGSU vin pe fondul avertizării Administrației Naționale de Meteorologie că vremea se va răci semnificativ, astfel încât marți vor fi temperaturi maxime preponderent negative, cuprinse în general între -8 și 0 grade, iar în noaptea de marți spre miercuri va fi ger în nord, centru și est, cu minime termice de până la -20 de grade.

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close