Antena 3 CNN Politică Deputat PSD: Proiectul Roşia Montană are şanse tot mai mari să înceapă

Deputat PSD: Proiectul Roşia Montană are şanse tot mai mari să înceapă

Deputat PSD: Proiectul Roşia Montană are şanse tot mai mari să înceapă
Sursa foto: Foto: Agerpres
14 Sep 2013   •   18:25
Preşedintele Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor, social-democratul Florin Iordache, a apreciat vineri că şansele ca exploatarea minieră de la Roşia Montană să devină realitate au crescut, întrucât comisia parlamentară specială dedicată acestei chestiuni poate corecta greşelile din proiectul trimis de Guvern şi calma totodată spiritele. 
 
"Rolul acestei comisii, din care vor face parte 21 de oameni, e să vină cu un proiect de lege viabil", a declarat Florin Iordache, conform pesurse.ro.
 
Întrebat dacă asta înseamnă că exploatarea de la Roşia Montană are şanse tot mai mari, el a răspusn afirmativ. "Sigur. Aţi văzut, şi PDL a spus 'nu-l vrem aşa, dar vrem exploatarea'. Iar noi am obţinut un proiect mai bun decât cel negociat de PDL, redevenţă a crescut de la 4 la 6%", a arătat deputatul PSD.
 
Florin Iordache a mai apreciat că, graţie comisiei speciale, spiritele s-ar putea calma, întrucât vor fi invitaţi protestatarii din ambele tabere. "Comisia asta, ca şi comisie specială, va fi precum comisia specială pe Constituţie - va elabora un proiect, adică raport către plen, acest raport se votează la Senat, apoi merge la votul Camerei Deputaţilor. Comisia invită pe toată lumea, în principal Guvernul, dar şi pe protestatarii care spun că nu vor cianuri şi pe cei de la Roşia Montană. Din punctul meu de vedere, proiectul Guvernului nu e un proiect tabu şi, că orice proiect, poate fi modificat şi adaptat. Sunt observaţii de la Consiliul Legislativ, de la Ministerul Justiţiei. Articolele respective se armonizează astfel încât le poţi face constituţionale, dar ce e cel mai important e că reuşeşti să aduci la o masă şi pe unii şi pe alţii şi detensionezi situaţia. Chestiunea cu aia blocaţi în mînă şi aia blocaţi pe stradă şi nimeni nu vorbeşte instituţional cu ei e total greşită. Comisia asta, pe lângă faptul că vine cu un proiect care va fi supus votului Parlamentului - dacă se fac nişte modificări - are rolul de a aşeza la aceeaşi masă şi de a găsi soluţii şi pentru unii şi pentru alţii (...) Cel mai important e să avem un proiect care să fie susţinut de cât mai multe grupuri parlamentare", a mai afirmat Florin Iordache, notând totodată că este în favoarea cianurilor, dat fiind că România mai sunt 4-5 exploatări care folosesc astfel de substanţe.
 
Reamintim că disputele privind Roşia Montană s-au înteţit, provocând proteste masive de stradă, după ce proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din respectivul perimetru a fost aprobat în şedinţa de guvern din 27 august, fiind apoi transmis Parlamentului. PNL, UDMR, PDL şi PC au anunţat deja că vor vota împotriva proiectului. În ceea ce priveşte poziţia PSD, purtătorul de cuvânt al partidului, Cătălin Ivan, a anunţat într-un comunicat de presă că social-democraţii se vor pronunţa doar după o dezbatere serioasă şi după ascultarea argumentelor tuturor părţilor.
 

×
Parteneri
Nouă metodă de înșelătorie în România în numele ministrului Energiei
x close