Antena 3 CNN Politică Emil Boc a invitat, marţi, sindicatele şi patronatele pentru discuţii la Palatul Victoria

Emil Boc a invitat, marţi, sindicatele şi patronatele pentru discuţii la Palatul Victoria

Emil Boc a invitat, marţi, sindicatele şi patronatele pentru discuţii la Palatul Victoria
Sursa foto: Foto: Intact Images
21 Dec 2010   •   08:41

Premierul Emil Boc a invitat astăzi la Palatul Victoria sindicatele şi patronatele, separat, la discuţii privind deblocarea dialogului social. Sindicaliştii au refuzat până acum orice fel de dialog, revoltaţi de modificările aduse Codului Muncii, pe care-l consideră un cod al sclaviei. În urmă cu o săptămână, confederaţiile au suspendat toate consultările programate în cadrul comisiilor ministeriale.

Contractele pe perioadă determinată, care erau până acum o excepţie, vor deveni regulă odată cu intrarea în vigoare a noului cod. Şi dacă vrea, şeful poate ţine la nesfârşit oameni în probe, fără să trebuiască să angajeze măcar unul.

Contractele se vor putea încheia pe 3 ani şi nu pe 2 ca acum şi vor putea fi apoi prelungite. După bunul plac al patronului. Astfel, angajatul nu mai are siguranţa zilei de mâine.

Actualul cod prevede că un aspirant la poziţia de "angajat" nu poate fi ţinut în probă mai mult de 30 de zile. Pe viitor, termenul creşte la 45 de zile. Vechiul act lăsa angajatului posibilitatea de a primi o notificare scrisă atunci când se încheia contactul.

Acum, articolul privind notificarea scrisă a fost abrogat şi concedierea se va putea face mai uşor. De asemenea, după noul Cod angajaţii vor face mai multe ore suplimentare.

Noul cod al muncii a fost în dezbatere publică, iar Guvernul vrea ca el să fie adoptat până la sfârşitul anului.

 


×
Subiecte în articol: Emil Boc Boc sindicate patronate
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close