Antena 3 Politică Financial Times: Demisia lui Boc ar putea fi o manevră politică a lui Băsescu

Financial Times: Demisia lui Boc ar putea fi o manevră politică a lui Băsescu

de Antena3.ro    |    06 Feb 2012   •   17:16
Financial Times: Demisia lui Boc ar putea fi o manevră politică a lui Băsescu Foto: INTACT Images

Demisia premierului Emil Boc s-ar putea dovedi o "manevră politică disperată" orchestrată de preşedintele Traian Băsescu, scrie blogul Financial Times, într-un material cu titlul "România: Băsescu aruncă zarurile".
   
"Premierul României, Emil Boc, a demisionat luni, fiind liderul politic din Uniunea Europeană ce devine cea mai recentă victimă a crizei economice, primul din estul Europei", scrie blogul FT.
   
"Emil Boc poate părea un lider care îşi abandonează funcţia pe fondul protestelor. Dar plecarea sa s-ar putea dovedi o manevră politică disperată orchestrată de principalul susţinător, preşedintele Traian Băsescu", explică FT.

"Băsescu l-a numit în funcţia de premier interimar pe actualul ministrul al Justiţiei, Cătălin Predoiu. Dar, dat fiind că Predoiu este singurul politician independent din Guvern, este puţin probabil să se afirme ca un nou lider capabil să reconstruiască susţinerea coaliţiei liberale, cu atât mai puţin să impună schimbări radicale", adaugă FT.
   
"Mai probabil este ca, în contextul apropierii alegerilor locale în vară şi a parlamentarelor, în noiembrie, politicienii din coaliţie să încerce să privească spre circumscripţiile electorale şi să se teamă de preţul politic pe care riscă să îl plătească din cauza reformelor nepopulare. Este posibil ca Boc să fi demisonat pentru că se săturase. Dar este mai probabil ca el şi Băsescu să încerce regruparea forţelor în perspectiva alegerilor. Noul prim-ministru ar putea reuşi acum să se distanţeze puţin de programul de austeritate. (...) Manevra i-ar permite lui Băsescu să demonstreze că este receptiv la solicitările opiniei publice", consideră Financial Times.


Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close