Antena 3 CNN Politică Dosar-bombă: 1.000 de case retrocedate ilegal. Primarul din Timișoara, Nicolae Robu, și fostul edil, urmăriți penal

Dosar-bombă: 1.000 de case retrocedate ilegal. Primarul din Timișoara, Nicolae Robu, și fostul edil, urmăriți penal

Dosar-bombă: 1.000 de case retrocedate ilegal. Primarul din Timișoara, Nicolae Robu, și fostul edil, urmăriți penal
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    17 Feb 2017   •   12:03

Scandalul retrocedărilor ilegale a sute de clădiri din Timişoara ajunge în sfârşit pe masa procurorilor DNA. Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, şi fostul primar Gheorghe Ciuhandu sunt urmăriţi penal. Dosarul are legătură cu vânzarea ilegală a unor imobile ale statului, care ulterior au ajuns în proprietatea clanului Cârpaci, iar prejudiciul ajunge la 40 de milioane de euro. 
 

UPDATE 12.03 - Procurorii DNA anchetează retrocedarea ilegală a 968 de case în Timişoara, iar prejudiciul estimat s-ar ridica la aproximativ 40 milioane euro, potrivit Antena 3.

Primarul Robu spune, în continuare, că are calitatea de suspect în acest dosar.

”Sunt suspect, pentru că am semnat contracte de vânzare-cumpărare care au fost întocmite, dar nu de mine, cu încălcarea legii. (...) E imposibil ca un primar să cunoască absolut toate detaliile”, a spus Robul, la ieșirea de la audieri.

Fostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, a fost audiat vineri de procurorii DNA.

La ieșire, Ciuhandu a declarat că este suspect, iar ”reproșul clasic este de abuz în serviciu”.

Este vorba despre un dosar în care se fac cercetări cu privire la vânzarea de locuinţe naţionalizate, iar în acest caz ar fi vorba despre repartizarea a 60 de locuințe sociale, către persoane care nu ar fi fost îndreptățite.


-------

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, fost primar al municipiului Timișoara 
ROBU NICOLAE, primar al municipiului Timișoara, 
STAIA MARTIN, fost director în primăria Timișoara 
pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată; 

DIACONU DAN, viceprimar al municipiului Timișoara, 
STOIA TRAIAN CONSTANTIN, fost viceprimar al municipiului Timișoara 
pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. 

Din ordonanțele întocmite de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia: 

În perioada 1996 - 2015, mai mulți funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara, precum și alte persoane, și-au încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 și au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al orașului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului.

Contextul desfășurării activităților infracționale este următorul: în luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist.
Această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.

Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată.

Cu toate acestea, funcționarii publici din cadrul primăriei Timișoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timișoara care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile.
Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu aveau nici o aplicabilitate în privința acelor persoane.

Prejudiciul total cu referire la deposedarea statului de cele 967 de imobile este estimat la aproximativ 40 de milioane euro. 
Suspecților Ciuhandu Gheorghe-Coriolan, Robu Nicolae, Stoia Traian, Staia Martin și Diaconu Dan li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane care, la data faptelor erau funcționari în cadrul Primăriei Timișoara. 

----------------------------

Știrea inițială 10.39

Primarul liberal din Timișoara, Nicolae Robu, a ajuns vineri dimineață la DNA, unde a spus că a fost convocat de procurori pentru audieri.

Nicolae Robu a spus că nu știe despre ce dosar este vorba, dar va face declarații presei la ieșirea de la DNA.

”Nu ştiu să vă spun nimic, dar vă garantez că nu am nicio treabă cu corupţia, asta vă pot garanta. Nu ştiu nimic, am primit telefonic (citaţia - n.r.). Nu am emoţii pentru că nu am nicio legătură, nici cu corupţia, nici cu traficul de influenţă. Am primit un telefon să fiu la ora 10.30”, a spus Nicolae Robu. 

Ultima dată, primarul din Timișoara a fost la procurorii DNA în mai 2016.

×
Subiecte în articol: Timisoara nicolae robu
Parteneri
Tânăr împuşcat de poliţişti, la Văculeşti în Botoşani
x close