Antena 3 CNN Politică Tăriceanu: Președintele Klaus Iohannis a declanșat o criză politică de care România nu are nevoie

Tăriceanu: Președintele Klaus Iohannis a declanșat o criză politică de care România nu are nevoie

Tăriceanu: Președintele Klaus Iohannis a declanșat o criză politică de care România nu are nevoie
de S.T.    |    27 Dec 2016   •   21:14

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marţi, la Antena 3, că președintele Klaus Iohannis avea obligația de a explica refuzul de a o numi premier pe Sevil Shhaideh.

Președintele a declanșat astăzi o criză politică de care România nu are nevoie. Președintele Dragnea și eu am dat dovadă de multă reținere și n-am luat o decizie la cald. Dorința noastră este de a pune în aplicare un proiect în care oamenii și-au pus speranța”, a spus liderul ALDE.

Potrivit lui Călin Popescu-Tăriceanu, respingerea nemotivată a propunerii de premier reprezintă un Exces de putere al preşedintelui Klaus Iohannis.

Tăriceanu: Klaus Iohannis a spus că vrea să declanșeze un război total cu PSD

Tăriceanu a susţinut că la întrevederea pe care a avut-o după anunţarea rezultatelor alegerilor, preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis că va face tot ce îi stă în putere pentru a nu numi un premier PSD.

Tăriceanu: Președintele vrea să-l copieze pe Băsescu

„Ne-a prezentat dorința domniei sale de a realiza o altă majoritate. O majoritate alcătuită din PNL, ALDE, USR, PMP, UDMR plus minorități. Pe hârtie ar fi însumat puțin peste 50%, dar ar fi desconsiderat opțiunea majoritară a electoratului. (...). Noi și PSD am anunțat că vom face o coaliție. Am spus formula politică pe care o preconizăm. Ceea ce a fost pentru mine surprinzător a fost că această propunere a fost însoțită de o serie de considerații ale președintelui pe care eu le-am apreciat ca fiind o încercare de intimidare a noastră. Cred că președintele face o greșeală imensă, pentru că vrea să-l copieze pe Băsescu(...). Eu nu sunt dispus să joc poker”, a declarat Tăriceanu.

Tăriceanu: Iohannis mi-a spus că va face orice să nu pună premier PSD

Liderul ALDE a adăugat că președintele i-a spus clar că nu va accepta un guvern PSD cu premier PSD.

„Votul din 11 decembrie a fost un vot de blam la adresa președintelui”, a opinat Tăriceanu.

Nu vrem să cădem în capcana declanșării unei crize politice pe care președintele pare să o împingă în față. O astfel de criză e păguboasă pentru România(...). Vrem să evităm o situație în care parcă președintele ne împinge. Eu nu cred că în acest moment ar trebui să primeze un război al orgoliilor. E cel mai păgubos lucru. Nu vrem să ne lăsăm antrenați într-un război care afectează un popor întreg”, a precizat președintele Senatului.

Tăriceanu: Nu ne lăsăm antrenați într-un război

Întrebat cum vede ieșirea din această criză, Tăriceanu a spus: „N-am un răspuns. Încercăm să gândim o soluție politică. Noi nu vom putea asista la o atitudine de desconsiderare a Constituției fără să avem în vedere suspendarea”.

Tăriceanu: Nu o spun în termeni de amenințare, dar președintele trebuie să știe la ce se expune dacă nu respectă Constituția și votul cetățenilor


Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că nu acceptă propunerea PSD - ALDE ca Sevil Shhaideh să fie prim-ministru şi a cerut acestei coaliţii să facă o nouă nominalizare.

Vezi AICI ediția integrală a emisiunii „Sinteza zilei cu Mihai Gâdea”

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close