Antena 3 CNN Politică UDMR susţine proiectul Guvernului de constituţie, dar nu şi unicameralismul

UDMR susţine proiectul Guvernului de constituţie, dar nu şi unicameralismul

UDMR susţine proiectul Guvernului de constituţie, dar nu şi unicameralismul
Sursa foto: Marko Bela
21 Apr 2010   •   17:07

Miniştrii UDMR au votat pentru adoptarea în guvern a proiectului dce lege privind revizuirea Constituţiei, chiar dacă susţine în continuare necesitatea păstrării Parlamentului bicameral, dar într-o formulă modificată deoarece actualul sistem este nepotrivit şi trebuie schimbat, a declarat liderul formaţiunii, Marko Bela. Uniunea se pronunţă însă pentru reducerea numărului de parlamentari, dar nu obligatoriu la o limită de 300 persoane, a mai arătat Marko.

El a subliniat că, în şedinţa de miercuri a Guvernului, a susţinut totuşi adoptarea proiectului de lege "prin care Guvernul se achită de obligaţia transmiterii rezultatelor referendumului către preşedinte", cu toate că nu este de acord cu sistemul parlamentar unicameral.
"Noi susţinem schimbarea sistemului parlamentar. Credem că avem un fals sistem bicameral, dar am opta şi optăm pentru o altă soluţie, şi anume un sistem bicameral real. Suntem de acord că actualul sistem este nepotrivit şi trebuie schimbat, dar nu suntem de acord cu sistemul unicameral", a spus Marko.
În ceea ce priveşte reducerea numărului de parlamentari, liderul UDMR a reiterat că formaţiunea susţine reducerea numărului de parlamentari, dar nu neapărat la limita de 300 persoane.
"Noi suntem de acord cu reducerea, acum nu ştim dacă trebuie să se reducă chiar la 300, dar suntem de acord că numărul trebuie redus. Nu avem o estimare la cât trebuie redus", a spus preşedintele UDMR.
Marko s-a arătat mulţumit de faptul că proiectul de constituţie elaborat de guvern cuprinde un alineat privind drepturile minorităţilor care conferă organizaţiilor acestora dreptul de a fi consultate în probleme legate de învăţământul în limba maternă, cultura minorităţilor, funcţionarea, înfiinţarea şi desfiinţarea instituţiilor educaţionale şi culturale.
Antena3.ro

×
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close