Antena 3 CNN Politică Variantă de lucru pentru viitoarele negocieri PSD ? PD-L: Portofoliile ministeriale, grupate pe perechi

Variantă de lucru pentru viitoarele negocieri PSD ? PD-L: Portofoliile ministeriale, grupate pe perechi

Variantă de lucru pentru viitoarele negocieri PSD ? PD-L: Portofoliile ministeriale, grupate pe perechi
11 Dec 2008   •   16:52

Cu Theodor Stolojan absent din ţară, PSD şi PD-L s-au limitat joi la armonizarea programelor anticriză şi la discutarea modalităţii de împărţire a ministerelor, pe principiul "perechilor de portofolii".Negocierile propriu-zise vor fi reluate sâmbătă, odată cu revenirea în ţară a premierului desemnat, au declarat surse din PSD.
Theodor Stolojan se află joi la Bruxelles, unde au loc activităţi în comisii parlamentare şi în grupurile politice ale Parlamentului European.
Joi, echipele de experţi ai celor două partide au analizat o variantă de împărţire a ministerelor, prin gruparea lor pe perechi astfel încât partidul care alege unul dintre portofolii să nu poată să mai emită pretenţii pentru celălalt.
Conform surselor citate, ca premisă de lucru s-ar mai fi convenit ca un partid să aibă dreptul de a alege primul la nivelul unei perechi de ministere, urmând ca la următorul tandem de portofolii ministeriale, celălalt partener de discuţii să aibă dreptul de a-şi exprima opţiunea.
De exemplu partidul care doreşte preluarea Ministerului de Interne, ar trebui să renunţe la orice pretenţii pentru portofoliul Justiţiei. Ministerul de Externe ar face pereche cu cel al Apărării, iar Finanţele ar merge în tandem cu Economia. Un alt minister cu miză, cel al Transporturilor va reveni partidului care va renunţa la portofoliul Agriculturii, iar partidul care vrea Dezvoltarea Regională ar trebui să renunţe la Mediu.
Rămâne de văzut cum vor reuşii sâmbătă să armonizeze cele două tabere propriile viziuni în condiţiile în care până acum cei din PD-L emiseră pretenţii ferme atât pentru ministerul Dezvoltării cât şi pentru Mediu, iar social-democraţii ar fi vrut în curtea lor atât Transporturile cât şi Agricultura.
Până la sfârşitul săptămânii, echipele tehnice au de lucrat la forma finalã a programului de guvernare, pe baza "Parteneriatului pentru România".
Din echipa de experţi PD-L care discutã cu omologii lor social-democraţi armonizarea programelor de guvernare fac parte Gheorghe Pogea, fost vicepremier în Guvernul Tãriceanu I, Gheorghe Barbu, fost ministru al Muncii în acelaşi Executiv, Ene Dinga, fost ministru al Integrãrii, şi Cristian Stãnicã, vicepreşedinte al Institutului Naţional de Statisticã.
Social-democratul Adrian Năstase este cel care coordonează departamentul de experţi PSD însărcinaţi cu elaborarea programului de guvernare.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: ministere
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close