Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Lionel Messi - marele favorit pentru Balonul de Aur, din nou

Lionel Messi - marele favorit pentru Balonul de Aur, din nou

Lionel Messi - marele favorit pentru Balonul de Aur, din nou
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
06 Ian 2013   •   17:35

Micul geniu al Barcelonei, Lionel Messi, este din nou marele favorit pentru Balonul de Aur, trofeu ce va fi decernat la Zurich, luni, când argentinianul în vârstă de 25 de ani ar putea deveni primul fotbalist din istorie care primeşte de patru ori acest premiu, chiar consecutiv, informează AFP.
   
Cu patru Baloane de Aur, cel mai prestigios trofeu individual, "Leo" va fi unic în istoria fotbalului.
   
Până în prezent, cu trei astfel de trofee, argentinianul şi-a înscris numele alături de cele ale legendelor Michel Platini (câştigător de trei ori consecutiv), Johan Cruyff şi Marco van Basten (tot cu câte trei trofee, însă nu obţinute consecutiv).
   
Messi nu a câştigat anul trecut nici Liga Campinilor şi nici campionatul Spaniei. Dar acest jucător de clasă a înscris 91 de goluri în 2012, repăşind recordul germanului Gerd Muler (85 de goluri în 1972).
   
Ceilalţi doi finalişti pentru Balonul de Aur, portughezul Cristiano Ronaldo (Real Madrid) şi spaniolul Andres Iniesta (FC Barcelona) sunt de asemenea genii ale balonului rotund. Dar ei au nimerit într-o generaţie nepotrivită: cea a lui Messi.
   
Cristiano Ronaldo a înscris 46 de goluri în campionatul Spaniei, sezonul trecut, dar Messi l-a întrecut cu ... 50 de goluri! Portughezul a câştigat însă campionatul Spaniei cu Real Madrid şi a ajuns cu naţionala ţării sale în semifinalele Euro-2012.
   
"Mi-ar plăcea foarte mult să câştig acest Balon de Aur. Însă viaţa nu se va opti dacă nu îl voi câştiga. Nu este ceva grav", spunea la începutul anului CR7, câştigătorul din 2008 al Balonului de Aur.
   
Cristiano Ronaldo este un creator şi un finalizator fantastic. Dar calităţile sale tehnice sunt deseori umbrite de atitudinea sa de vedetă şi de capriciile sale. Cum a fost tristeţea afişată în acest sezon şi văzută ca o dorinţă de reevaluare a salariului, în ciuda faptului că portughezul a dezminţit asta.
   
Messi este un antistar. Argentinianul nu este "bling-bling" şi nu cade spectaculos la orice fault. Aduce un aer de prospeţime în universul hiperindividualist al fotbalului. "Marea calitate a lui Leo este că el continuă să joace cum o făcea la juniori", îl descrie pe Messi tehnicianul FC Barcelona, Tito Vilanova.
   
Iniesta este unul dintre arhitecţii jocului Spaniei şi ai triplei Euro-2008/CM-2010/Euro-2012. Desemnat cel mai bun fotbalist de la Euro-2012 şi cel mai bun jucător UEFA al sezonului 2011/2012, este unul din acele staruri modeste. Însă poate el să îl depăşească pe un Messi apreciat în unanimitate?
   
Luni, întreaga lume va afla răspunsul, când la Zurich va fi decernat Balonul de Aur.

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close