Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Sepp Blatter neagă existenţa rasismului în fotbal

Sepp Blatter neagă existenţa rasismului în fotbal

Sepp Blatter neagă existenţa rasismului în fotbal
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    17 Noi 2011   •   10:52

Sepp Blatter, preşedintele FIFA, este de părere că rasismul nu există în fotbal şi că micile incidente care au loc în timpul meciurilor ar trebui rezolvate cu o strângere de mână.

Nu există rasism. Poate că un jucător îi spune altuia un lucru nepotrivit sau face un gest neporivit, dar cel afectat de acest lucru trebuie să se gândească la faptul că este un joc. La sfârşitul meciului, totul se poate rezolva cu o strângere de mână. Este ceva ce se poate întâmpla, pentru că am luptat din greu împotriva rasismului şi a discriminării”, a spus Blatter într-un interviu pentru CNN.

Afirmaţiile celui care conduce fotbalul mondial vin într-un moment în care, în Anglia, John Terry şi Luis Suarez se află în centrul unor investigaţii, fiind acuzaţi de remarci rasiste la adresa unor adversari, iar în timpul acestui an au avut loc mai multe episoade neplăcute din acest punct de vedere.

Roberto Carlos a părăsit terenul de joc într-un meci din campionatul Rusiei, după ce suporterii adverşi au aruncat o banană în direcţia lui, în timp ce federaţia de fotbal din Malaysia a fost obligată, în iulie, să prezinte scuze publice clubului Chelesea, din cauza scandărilor rasiste făcute de spectatori la adresa israelianului Yossi Benayoun în timpul turneului asiatic al londonezilor.

Cred că toată lumea este conştientă de eforturile pe care le-am făcut împotriva rasismului şi a discriminării. Câteodată, pe teren, se poate întâmpla să spui ceva ce nu este corect, dar la finalul meciului trebuie să te gândeşti că data viitoare ai şansa de a te purta mai bine”, a mai precizat Blatter.

Declaraţiile preşedintelui FIFA au dat naştere imediat mai multor reacţii ostile, cel mai virulent fiind fundaşul de culoare al lui Manchester United, Rio Ferdinand.

Spuneţi-mi că ceea ce am citit privind comentariile lui Sepp Blatter despre rasism în fotbal nu este corect... Altfel, sunt uluit”, a scris jucătorul englez pe contul său de Twitter, înainte de a-i adresa o întrebare directă preşedintelui FIFA: „Comentariile pe care le-aţi făcut sunt aproape ridicole. Dacă fanii folosesc cântece rasiste apoi ne strâng mâna este în regulă?”.

Reacţiile trezite de interviul acordat la CNN l-au determinat pe Sepp Blatter să posteze pe site-ul FIFA un comunicat prin care încearcă să clarifice anumite aspecte.

Comentariile mele au fost greşit înţelese. Am vrut să spun că, în timpul unui meci, ca jucător, ai propriile «bătălii» cu anumiţi adversari şi câteodată lucrurile nu merg în direcţia corectă. Dar, normal, la finalul meciului, te scuzi faţă de adversar şi îi strângi mâna. Oricine a jucat fotbal ştie că aşa stau lucrurile. Acestea fiind spuse, vreau să reamintesc faptul că nu vreau să diminuez problema rasismului în sport şi în societate. Sunt hotărât să lupt împotriva acestui flagel şi să-l scot din fotbal”, se arată în comunicatul de pe site-ul forului mondial.

×
Subiecte în articol: Sepp Blatter FIFA rasism
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close