Antena 3 CNN Sport Off Sport Lance Armstrong ar putea pierde până la 200 de milioane de dolari, susţine un profesor american de economie

Lance Armstrong ar putea pierde până la 200 de milioane de dolari, susţine un profesor american de economie

Lance Armstrong ar putea pierde până la 200 de milioane de dolari, susţine un profesor american de economie
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.T.    |    25 Oct 2012   •   15:49

Lance Armstrong ar putea pierde între 150 şi 200 de milioane de dolari, în urma scandalului de dopaj în care este protagonist, susţine Patrick Rishe, profesor de economie la Webster University din St. Louis.

„Nu este exclus ca Lance Armstrong să fi fost capabil să câştige în următorul deceniu între 15 şi 20 de milioane de dolari anual, ceea ce înseamnă că potenţialul său câştig s-ar fi putut ridica la 150-200 de milioane de dolari”, a declarat Rishe, citat de The Independent.

Suma avansată de profesorul american este mai mare decât cea pe care fostul rutier a câştigat-o în întreaga sa carieră, ceea ce l-ar putea pune pe Amstrong într-o situaţie dificilă din punct de vedere financiar.

Imaginea lui Lance Armstrong a avut deja de suferit după publicarea raportului de 1.000 de pagini al USADA, care a dovedit că fostul rutier s-a aflat în centrul celui mai sofisticat program de dopaj din istoria sportului, iar o parte dintre sponsorii săi l-au părăsit în urma acestor dezvăluiri.

Astfel, Nike a renunţat la contractul de 7,5 milioane de dolari pe an pe care îl avea cu Armstrong, oficialii companiei de echipament sportiv scriind într-un comunicat de presă că „nu tolerează utilizarea substanţelor interzise care îmbunătăţesc performanţele".

De asemenea, constructorul de biciclete Trek şi producătorul american de bere Anheuser-Busch au încetat şi ele la colaborarea cu fostul septuplu campion din Turul Franţei.

Însă problemele lui Lance sunt încă departe de a se fi terminat. În ultimele zile au apărut informaţii conform cărora oficialii Turului Franţei vor solicita americanului să înapoieze premiile în bani pe care le-a obţinut în perioada în care era activ şi câştiga Marea Buclă de şapte ori la rând.

Pauline Juliard, purtătoare de cuvânt a Federaţiei Franceze de ciclism, a precizat că o acţiune prin care să se încerce recuperarea banilor de la Armstrong nu a început încă, adăugând că ar fi pentru prima oară când unui rutier i s-ar solicita să facă acest lucru.

În plus, SCA Promotions, o companie de asigurări din Texas, îi va solicita lui Armstrong returnarea unui bonus de 7,5 milioane de dolari, pe care acesta l-a primit în 2004, după ce s-a impus pentru a şasea oară la rând în Le Tour.

„Vom formula o cerere pentru returnarea fondurilor. Dacă solicitarea noastră nu va avea succes, vom demara procedurile legale împotriva domnului Armstrong în cinci zile lucrătoare”, a declarat Jeffrey M. Tillotson, avocatul SCA Promotions.

Tailwind Sports, care deţinea echipa US Postal în 2004, a încheiat o poliţă de asigurare pentru a acoperi bonusurile de performanţă pe care ar fi urmat să le plătească în cazul în care Armstrong ar fi câştigat Turul Franţei.

Iniţial, compania de asigurări a refuzat să plătească bonusul, bazându-se pe zvonurile care spuneau că sportivul s-ar fi dopat. SCA Promotions a fost dată în judecată şi a pierdut procesul, astfel că Armstrong a primit, pe lângă bonusul de 5 milioane de dolari, alţi 2,5 milioane, reprezentând dobânzi şi penalităţi.

După raportul USADA şi confirmarea din partea UCI că lui Lance Armstrong i se vor retrage cele 7 titluri din Turul Franţei, SCA Promotions va încerca să-şi recupereze banii. Este de aşteptat ca acelaşi lucru să-l facă şi alţii, precum jurnalişti care au fost daţi în judecată pntru calomnie atunci când scriau că rutierul nu este "curat".

„Nu-mi pot imagina cum cineva poate avea o colaborare pozitivă cu el în acest punct”, a concluzionat Jim Andrews, un consultant pe probleme de sponsorizare, într-un interviu telefonic pentru The Independent.


×
Subiecte în articol: Lance Armstrong dopaj Turul Frantei
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close