Antena 3 CNN Sport Off Sport România a avut o gimnastă mai bună decât Nadia! La 11 ani a fost diagnosticată cu miopie și toată lumea i-a întors spatele

România a avut o gimnastă mai bună decât Nadia! La 11 ani a fost diagnosticată cu miopie și toată lumea i-a întors spatele

o_1b6tuehdn18ec1k9mthu17f119es8.jpg
20 Ian 2017   •   14:43

Înainte de Nadia Comăneci, înainte de primul 10 din istoria gimnasticii, a fost Maria Cojanu. Singura noastră gimnastă capabilă să o învingă Zeiță. ”Pilotul meu de încercare”, cum o numea, în ”Jurnalul” său, antrenorul Bela Karoly. Un exercițiu nou era, mai întâi, executat de ea, apoi de celelalte fete. La 11 ani a fost diagnosticată cu miopie. Momentul în care toată lumea i-a întors spatele.

Povestea tinerei gimnaste este scrisă de jurnaliștii Press One, într-un articol publicat sub titlul: ”Paralele inegale”.

După ce, în 1972, când avea 11 ani, a fost diagnosticată cu miopie, antrenorii i-au întors spatele. Nu i-au cerut să se retragă, oficial, dar pur și simplu nu au mai băgat-o în seamă. O mai puneau din când în când să citească inscripții aflate la distanță. Era o minune că reușea să stea pe bârnă, fără probleme, în acele condiții.

Din gimnasta cu un potențial fantastic – considerată unul dintre atuurile României în perspectiva Jocurilor Olimpice din 1976, Maria Cojanu a devenit un sportiv nefolositor. Pilotul de încercare își încheiase misiunea.

În '74, când au stabilit echipa pentru Montreal, antrenorii i-au refuzat Mariei Cojanu până și șansa de a participa din postura de rezervă. Béla Károlyi nu i-a oferit niciodată o explicație. Iar Maria Cojanu a trăit de atunci cu această povară.

Citește continuarea pe pressone.ro.

×
Subiecte în articol: gimnasta
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close