Antena 3 CNN Timp liber Primul weekend în care se pot organiza nunți fără restricții. Invitații vor face teste de salivă înainte de petrecere

Primul weekend în care se pot organiza nunți fără restricții. Invitații vor face teste de salivă înainte de petrecere

Nunţile, botezurile şi petrecerile vor putea fi organizate din acest weekend în interior, cu 200 de persoane în localităţile unde incidenţa cazurilor este mai mică sau egală cu 3 cazuri la mia de locuitori, asta dacă mirii, invitaţii, muzicanţii sunt vaccinaţi, au un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 24 de ore, dar şi dacă arată că au trecut prin boală.

Primul weekend în care se pot organiza nunți fără restricții. Invitații vor face teste de salivă înainte de petrecere
Sursa foto: Getty Images
de Iulia Gorgorin    |    10 Iun 2021   •   10:09

Astfel de evenimente pot fi organizate cu orice număr de invitaţi în exterior dacă toată lumea este vaccinată, are test PCR negativ, test antigen negativ sau dacă au trecut prin boala.

Alin Caraman, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor din Industria Nunţilor, a vorbit joi, în exclusivitate la Antena 3, despre cum se vor desfășura nunțile, chiar din acest weekend.

Invitaţii nevaccinaţi vor fi testaţi înainte de petrecere

"Ne bucură vestea aceasta extraordinară și faptul că autoritățile, în doar 10 zile au reușit să schimbe ceea ce din punctul de vedere al Asociației (nr. Asociața Furnizorilor din Industria Nunților), nu era corect și nu mulțumea nici industria și nici mirii, și anume faptul că exista acea limitare doar la vaccinare, faptul că au trecut și pentru vaccinare și pentru testare. Este și ceea ce industria, dar și mirii își doreau în egală măsură", a spus Alin Caraman.

Ce costuri trebuie să suporte mirii sau organizatorii

"Acum, sigur că apare problema, de unde atâtea teste, dar la felm Asociația Furnizorilor din Industria Nunților,a reușit să obțină un parteneriat cu o firmă de specialitate, astfel încât mirii sau organizatorii pot chema o astfel de firmă și pentru un cost de până în 30 de lei de persoană pot testa invitații. Asta înseamnă că dacă la 100 de persoane, 20% din oameni nu sunt încă vaccinați, există un cost de 100-300 de euro pe care mirii sau organizatorii trebuie să îl scoată pentru a desfășura nunta în siguranță.

Noi încurajăm în continuare vaccinarea, dar pentru persoanele care nu pot, sau nu au timpul necesar să se vaccineze în timp util există această soluție extrem de facilă, non-invazivă și cât bei un cocktail și aștepți să poți intra câteva minute,  iar apoi toată lumea se simte în siguranță. Dacă prin absurd s-ar fi permis 200 de persoane fără niciun fel de regulă, cu siguranță mirii nu ar mai fi avut 200 de invitați la nuntă. În felul acesta, oamenii sunt responsabili", a precizat preşedintele Asociaţiei Furnizorilor din Industria Nunţilor, joi, în exclusivitate la Antena 3.

Instanța care a anulat restricția impusă de guvernanți

Judecătorii Curții de Apel din Cluj au anulat parțial hotărârea de Guvern care a stabilit această măsură. De la pronunțarea motivării, guvernanții vor avea la dispoziție 15 zile pentru a ataca decizia. 

”S-a anulat parțial Hotărârea de Guvern 580/2021 a Guvernului, cu privire la condiționarea participării persoanelor la evenimente sportive, la spectacole, la aniversări particulare, condiționate de prezentarea vaccinării sau unui test negativ. Argumentele noastre s-au referit, în primul rând, la discriminare și la încălcarea dreptului de opțiune în ceea ce privește vaccinarea. În măsura în care hotărârea ar deveni definitivă, ea își produce efectele față de toată lumea”, a declarat avocatul Kapcza Mikolt Krisztina.

 

 

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close